Originally Posted by europe_east:
oricum, m-a suprins cand am vazut de curand Crimes and Misdemeanors - acelasi subiect in esenta. doar ca Matchpoint is an incredibly stilish piece. mi s-a parut fff non-woody.
|
In orice caz, nu arata ca un film de Woody Allen. Adica, e un film destul de distant, personajele sunt ceva mai calme decat fauna cultivata de obicei de Allen (si nu se adreseaza direct camerei), e filmat in totalitate in afara New York-ului, glumele lipsesc cu desavarsire, despre Dumnezeu nu se face decat o remarca fugara si - nu in ultimul rand - scenele erotice sunt mult mai explicite. In plus, incasarile filmului chiar au depasit bugetul. Lui Allen nu i s-a mai intamplat asa ceva de la "Hannah and Her Sisters" (deci in aproape 20 de ani).
Dar, pe de alta parte, undeva dincolo de atmosfera relaxata a Londrei, de plot-ul a la Hitchcock, dincolo de umbra lui Dostoievski si muzica lui Verdi, il gasim pe Woody Allen, care - intr-adevar, la fel ca in "Crimes and Misdemeanors" - pare sa spuna:
"Nu exista sens in viata, dreptate sau Dumnezeu... Universul e guvernat de hazard... In lupta cu viata omul nu poate castiga nicicum... Am 70 de ani si sunt deprimat: nu vreau sa ating nemurirea prin arta, ci vreau sa o ating prin a nu muri..." 8)
P.S.: Din pacate, oarecum, urmatorul film al lui Woody - "Scoop", tot filmat la Londra, tot cu Scarlett Johansson, cuplata de data asta cu Hugh Jackman - pare sa fie mai degraba o intoarcere la comediile pe care Woody le tot face in ultimul timp (gen "Small Time Crooks", "The Curse of the Jade Scorpion")... si e pacat, fiindca cu "Match Point" a dovedit ca inca mai poate sa faca o drama serioasa, puternica si profunda.