View Single Post
Old 16 Jun 2006, 10:46   #270
Coshava
Veteran

Coshava

Pareri ...

O.K. - am revazut inca odata ieri seara filmul si sper sa pot fi mai coerent si sa duce pina la capat enumerarea de pareri si perceptii personale.
Apropo - spunea cineva ( scuze ca nu am retinut numele ) ca filmul nu se mai poate viziona a doua oara. Sincer sa fiu ... abia cind l-am vizionat a doua oara asa ... molcom si in liniste acasa am prins unele faze care mi-au scapat prima data.

Din capul locului vreau sa precizez ce mi s-a parut mie unul a fi punctul forte al filmului ( probabil o sa ma mai repet de 10 ori pe parcurs, ca efectiv merita !! ) : DIALOGURILE. Incredibile. Fascinante. Un "rafinament al simplitatii si naturaletii" pur si simplu genial realizat !! Sau poate sintagma cea mai corecta ar fi "genial intretesute".
Sincer sa fiu - dupa ce dialogurile din filmele romanesti facea parte in covirsitoarea majoritate din urmatoarele categorii ( una sau mai multe deodata ) :

- sforaielile plicticoase din "filmele clasice";
- pretiozitatile cu sopirlite din "filmele disidente" de pe vremea lui nea Nae;
- replici chinuite care voiau sa mimeze dezinvoltura ( ca in seria cu comisareii lu' Nicolaescu );
- discursuri patriotico-bolovanoase din "filmele istorice";
- vulgaritati si obscenitati obositoare la kilogram da' cu iz "contestatar" ( ca in aberatii de filme gen "Balanta" si altele de acelasi gen realizate dupa Revolutie )

mie unul aproape ca-mi venea imposibil sa-mi imaginez un film romanesc, cu dialoguri in romana , care sa sune natural si nu de parca actorilor li s-ar pravali bolovani din gura. Ei bine - "Moartea Domnului Lazarescu" e exact un asemenea film !!! :love:

Felicitari !!! Pentru aspectul asta C. Puiu merita nota 11 !!

Asa ... bun ... sa trecem la "subiect". Sau mai exact la cei implicati.

Pe de-o parte "Oamenii Sistemului" ( eu cred ca ales datorita unei motivatii expuse anterior sa fie vorba de sistemul medical si, intimplator, sistemul medical romanesc ) . Pe de alta dl. Lazarescu. Undeva in fundal sau oricum colateral - dar, dupa parerea mea, cu un rol extrem de important in a marca stadiul de degradare/nivelul din purgatoriu ( :oops: ) la care ajunsese R.D.L. inca din inceputul filmului - vecinii de bloc si unii pacienti.

- salvare temporara, trebuie sa plec in pauza de masa acusica ... continui cind revin daca mai suportati :oops: -
Coshava is offline   Reply With Quote sendpm.gif