Thread: FILME TIFF2006
View Single Post
Old 12 Jun 2006, 10:05   #96
gionloc
Guru

gionloc

30. Transilvania
Tony Gatlif

filmul nu mi-a placut pana la final, adica pana cand au inceput sa racneasca toate complexele si neimplinirile unei parti a salii.
ca cum ( ) si-a permis regizoru' sa prezinte toate nenorocirile de pe ecran (balti, noroi, tigani, numai tigani) sub insemnul Transilvaniei (titlul filmului)... ca aia e ATransilvania.. ca el o privit cu atentie cate minunatii are teritoriul asta!! nu-i e rusine.. ca ce-or sa spuna strini cand vad filmul.. nu o sa ne scupe pe strad ain occident ca sintem hoti si banditi si tigani? :w00t: :w00t: :w00t: :w00t: :w00t: si Dorel Visan era revoltat, bietul de el! :lol:

pai oamnii astia nu faceau diferenta intre o opera de fictiune si o stare de fapt care nu se datoreaza imaginii pe care un produs artistic o prezinta (altfel mai mult decat contestabil ca valoare, filmul fiind destul de slab!! in nota fabricarilor regizorului astuia). ea, imaginea, chiar daca are resurse reale, aci in film eu le-am perceput mai mult sub calitatea documentaristic-expozitiva, fresca sociala, cumul de obiceiuri, de traditii locale.. chiar is simpatici cei care par in film!!! si cesetorii care apar, prin relatia pe care o dezvolta cu personaju principal (Asia Argento) devin dragi... sa revin. asadar nu imaginii pe care filmul o rezinta i se datoreaza proasta receptare a noastra - in masura in care mai exista atat de acut, si nu e mai mult un complex dezvoltat de noi - in occident, ci mai degraba miilor de compatrioti care au trecut prin tarile vestice parjolind zonele prin care au locuit.. adica imaginea se datoreaza realitatii produse de niste oameni in locuri precise!! nu filmul asta ii va face pe astia sa nu ne primeasca in UE. sau mai stiu io ce abureli debitau spectatori p-acolo!

anyway, cea mai puternica scena a filmului era sa ma faca sa pic de pe scaun de ras.. insarcinata si respisa de iubitul ei pentru a carui regasire calatoreste prin tata Transilvania, Asia sare la un moment dat din masina si o ia la goana la vale printr-o padure.. toamna tarziu, frunzele cad, ea alearga, muzica sfasietoare :lol:.... parca e Ecaterina Teodoroiu inainte sa moara :lol: si... stiti ce avea de fapt, oameni buni? pe ghiavolu' in ie!! ca apoi vedem o scena de exorcizare :w00t: :w00t: prestata live de un preot ai carui ochi pareau mai repede a fi ai diavolului :lol: vizibil si in recompensa pe care o cere la finalul slujbei
gionloc is offline   Reply With Quote sendpm.gif