18. Drawing Restraint 9
Matthew Barney
urmaream filmul si-mi spuneam ca tebui sa gasesc un set de valori (psiho-somatice, ami repede decat estetice) in care sa incadrez filmul fiindca in categorsiri de genul placut/neplacut nu poate fi discutat.
ceeea ce am gasit rapid in ideea de mai sus e clasificarea dupa simtaminte. astfel ca DR9 este un film la care m-am simtit bine. iar simtirea asta o consider buna tocmai fiindca e imposibil de cuantificat. de fapt, cea ce vreau sa spun e ca filmul atat de mult m-a scos din autosimtire incat - ducandu-ma asadar in ne-simtire, in negarea fiintarii (momantane), mi-a lasat in minte si produs in corp o continua stare de exaltare, ca si cum acumulari laptoase imi traversau corupul constant, inabusindu-ma usor (si sa nu-mi spuneti ca o fo de vina lipsa de aer din Victoria!!

).
Barney de fapt nu ne prezinta un film. privind ecranul visam tot felul de lucruri si m-am oprit la acesta: univesrul este o continua fulguratie sonora. oceane de note muzicale se revarsa continuu si prin ciocnire se alipesc formand dimensiunea spatiala. in filmul acesta de fapt ceea ce barney cauta sa surprinda e tocmai aceasta lipire si nastere a lumii lucrurilor. de aceea se si produce o mutaie: in film muzica devine imagine iar ceea ce vedem sint acorduri muzicale.
unde albastru e si cerul, albastra e si marea... alba e spuma marii, albi sint si norii... dragoste e totul si prin ea omul echilibreaza natura: la vanatoare de bale pentru industri a parfumurilor... e inchisa de iubirea umana care transforma corpul si existenta umana in corp de balena si viata acvatica. unind in fapt albastrul care domina cerul - si intra prin ochii peronajelor in noi - si cel al marii in care patrundem prin balenele terptat-metamorfozate-din-om.
un superb generic, o lama taind spatele cuiva, din pieleadespartita de cutit se desprind picuri de sange care se-aduna descriind smne japoneze in backgound, in prim plan traversand ecranul in sens contrar cele doua cuvinte care alcatuiesc titlul in engleza al peliculei., cifra noua fiind chiar cutitul-lama care traseaza linia pe spatele uman.