Thread: FILME TIFF2006
View Single Post
Old 02 Jun 2006, 23:50   #3
gionloc
Guru

gionloc

Re: FILME TIFF2006

2. A fost sau n-a fost?
Corneliu Porumboiu

sa nu-mi spuna nimeni ca omu' asta n-are har!!

o acolada:
{deseara (sambata 03.06.2006) C Porumboiu se insoara :w00t: .... asta am aflat-o dela actorul care-l interpreteaza pe proful de istorie Manescu. dar vineri seara, cand va rula din nou filmul, va fi si el prezent!}
sfarsitul acoladei.

am intrat la deschidere incarcat de energie pozitiva (:love: asta expresie :lol adica radeam inca de pe drum gandindu-ma cat de tembel (aici nu e nimic negativ, peiorativ, sau vreun alt fel de tiv) tre sa fie filmul asta. o emisiune TV in care urma sa se discute daca in urbea lor (modoveneasca) a fost sau nu a fost revolutie in '89... MA LASHI!!! si, plin de asteptari, am purces de-a lungul filmului. primele patruzeci de minute ma gandeam ca voi scrie despre frumusetea filmarilor.. sau despre posibilitatea de a ghici spatiul in care povestea curge din felul in care femeia relationeaza cu barbatul ei la micul dejun :lol: ....

dar de cand incepe emisiunea tv... wow... :w00t: :w00t: TOTUL o ia razna... aaaaa... in sala de cinema. fiecare detaliu, fiecare vorba scoasa de personaje (Dl Piscoci, fost Mos Craciun, Virgil Jderescu, fost inginer in industria textila, acum sef de post TV, jurnalist, moderator si Manescu, prof de istorie, revolutionar declarat live, la orele 15, la ore de maxima audianta in comunitatea ...luiana), fiecare gest al personajelor, telefoanele luate in direct, toate astea surprind cliseele verbale si comportamentale ale prezntei intr-o emisiune tv... numai ca aci capata accente absurde prin aceea ca nu is dublate de puterea de cenzura ce o da practica, ci is si mai subliniate de conditia provinciala a participantilor la dezbatere. nimic nu e intamplator, nimic nu apare neglijent asezat in fata aparatului de filmat...

e un film demential, care la a doua parcurgere, dupa ce calmezi evidentele/normalele superasteptari dela pelicula (avand in vedere premiile obtinute la Cannes), isi va afirma si mai puternic valoarea.
un sfarsit excelent pentru poveste (nu cunosc cealalta varianta, insa schimbarea de ton nu o gasesc deloc nepotrivita pentru finalul emisiunii!).
imi imaginez ca pentru spectatorii straini, insa, filmul e cu atat mai criminal (in sensul ca poti pica de pe scaun de ras si te poti lovi) cu cat ei intra in contact cu o noua lume, o noua privire asupra unor realitati depe meleagurile astea exotice (inca)...
gionloc is offline   Reply With Quote sendpm.gif