Originally Posted by BeNnY:
The God Who Wasn't There - Brian Flemming
|
L-am vazut si eu acum. Un fost crestin practicant hardcore, convertit in spirit pozitivist la ateism. Mi-a placut haiducia cu care a folosit footage fara drepturi de autor (v. imagini din The Passion of Christ, insotite de un disclaimer 'printed without permission') si stilul lejer pamfletar cu care il muta pe Iisus pe axa timpului, cu tot cu animatiile de rigoare. Partinitor, un liber cugetator, isi permite sa ia aleatoriu citeva dintre notiunile fundamentale ale crestinismului si sa rida de ele, sau sa vitupereze impotriva lor, dupa caz. Intii pune la indoiala existenta lui Iisus, apoi neaga sfintul duh si, in cele din urma, ironizeaza si crestinii. E mult prea entertaining pentru a putea fi luat in serios si mult prea banal filmat pentru a-ti seduce ochiul. Inteleg ca marturisirea - on camera, in traditia documentarelor cu iz de reality tv si drama - faptului ca a fost crestin hardcore in tinerete e lasata pentru final, din ratiuni dramatice, dar mi se pare o trecere nefericita de la stilul ironic-cerebral de la inceput, catre melodrama angajata de la sfirsit.