Zilele-astea-l väd si eu (pe D.V.C., nu pe P.J./F.B./K.K.), cä-mi asteaptä Liternetu' cronica - da' pânä un-A, alt-A, m-am amuzat cu un comentariu de pe forumul Vama Veche:
* * *
Collins
Globetrotter
Posted: Sun May 21, 2006 11:27 pm
--------------------------------------------------------------------------------
and here it goes...
THE DAVINCI CODE
titlul complet: "THE DAVINCI CODE" as I've seen it from a theater full of pseudo-intelectuals
Sa ne ocupam de film periodic si sistematic. Coloana vertebrala a filmului este misto. Toata faza cu Iisus casatorit cu Maria Magdalena, si demonstratia computerizata... foarte misto realizata. La fel si toata partea de cultura generala a povestii (cartii, deci). Si totusi, un baiet asa destept ca Dan Brown, nu a fost el in stare sa teasa o poveste mai verosimila si cu conflicte mai complexe?? Asta probabil pentru ca toata partea de cultura-teologico-istorico-generala nu e ceva nou. Este o mixtura de enciclopedii, emisiuni Discovery, tratate, si nu in ultimul rand, searchuri pe google. Da, da foarte bine aceasta mica sinteza care a facut atata senzatie.
In orice caz, eu am in minte clar imaginea unui Dan Brown ambitios dar cam demoralizat stand intr-un pub si sorbind o bere cu un profesor batran... spre 4 dimineata profesorul barbos si bine "afumat" incepe sa-i zica toata povestea cu Maria Magdalena si o teorie a conspiratiei tipica pentru paranoia oricarui mascul in etate. Dan Brown paraseste pubul dimineata cu subiectul GROZAV pentru o carte... sa vedem cum o va duce la capat. :? si am cam vazut.
Problema cinematografica acum: un conflict WORLD-SCALE tratat amatoriceste... probleme se reduc la "ai urmari si a-i prinde"... si cum este pazit acest MARE SECRET ce va ravasi totul? De 4 speriati care dau cu stangu-n dreptu.
Un zelot e angajat sa-l recupereze. Ce sa-ti zic! Nu tu religious-guerilla, nu tu "Comando Elvetian", un amarat de franciscan albinos(care se auto-flageleaza fara motiv, dar da bine pe ecran) cu pistol si telefon mobil si cu un mastercard,ascuns sub "cea nu prea sfanta" probabil, pentru ca isi permite sa ii urmareasca peste tot.
Secventa de inceput anunta tot esecul... Urmarirea prin Louvre. Cred ca si Antipa este pazit mai bine, pe cand printre capodopele de o inestimabila valoare batea vantu. Nu tu gardieni, nu tu raze laser, nu tu bare de otel...
Apoi moshul moare in mod foarte suspect. Un singur politist apare la locul crimei care HOP il chiama pe erou si desi il considera suspect il lasa frumos sa plece pana la baie. La intoarcerea eroului de la baie, locul crimei este lasat de izbeliste. Nici un gardian, nici un legist, nici o bocitoare....
La fel si pe parcursul filmului. Se discuta despre "cea mai mare musamalizare din istoria omenirii.." etc, dar totul pare un joc de-a hotii si vardistii... mai ca-n Tom si Gerry, de le trec polististilor pe sub picioare.
Tot modul lor de a urmari indiciile este ceva ce am mai vazut in cateva filme. Poezioare si pilde de care la jumatea filmului te prinzi ca te vor duce in cine stie ce mare centru turistic occidental (apropo, cred ca le-a fost foarte greu sa evacueze turistii japonezi si cersetorii romani ca sa poata filma)
Element tehnic - adevaratul miracol este cum reusesc frezele lor sa ramana neatinse pe tot parcursul filmului?
Finalul - previzibil, anticlimactic.
Una peste alta, un film naiv..., si este pacat de subiect care, desi nu cel mai original, era intr-adevar o sinteza ofertanta.
Si ca concluzia concluziei..

In ziua de azi nu-ti trebuie conflicte internationale, servicii secrete, indicii prin arhive,organizatii oculte, tranzactii de informatii si alte alea ca sa demonstrezi omului ca exista un "CEVA ACOLO FOARTE BINE PAZIT". E de-ajuns ca de fiecare data cand te referi la acel "ceva" sa pui muzica de vioara in crescendo si un cor de mezzo-soprane
Posted: Sun May 21, 2006 11:40 pm
--------------------------------------------------------------------------------
Din cum îl descrii, deduc cä-i la fel de tâmpit ca-cartea (scuze, ar fi trebuit sä zic "ca textu'" sau "ca scriitura", da' pierdeam cafoconia).
Dar... sä vedem.
Si nici Uniunea Europeanä nu se simte prea bine
http://communities.msn.com/pitbullsrealm
Collins
Globetrotter
Posted: Sun May 21, 2006 11:47 pm
Filmul se aseamana foarte mult cu Dosarele X - the movie - ala din anii '90. Are ritm si masini care se fugaresc pe strazi, si "police! freeze"uri... dar (ma repet) lipseste substanta. Aaa! si mai lipseste ceva filmului astuia: EXPLOZII
Sa-mi bag picioarele daca nu eram pe deplin multumit ca in final, asa fara nici o explicatie sa explodeze Louvre-ul vreo 30 de secunde asa, cu incetinitoru, sa iasa flacari pe ferestre, sa se auda un BUBUIT d-ala Dolby.

fara nici o explicatie, doar sa se intample! Mie unu mi s-ar fi parut sa aiba mult mai mult sens