Funny Games
Michael Haneke
Din cate am inteles din extraurile existente pe dvdul Jocurilor lui Haneke, dintre filmele rulate la Cannes doar doua au avut bilete de intrare speciale, cu avertizare, un fel de buletine cu dunga rosie (:lol

si asta fiindca in cazul filmelor respective nu s-a facut nici un fel de promotie care sa dezvaluie vreun element din ceea ce contineau. cele doua filme sint Resevoir Dogs in 1991 si Funny Games in 1997.
funny games si der siebente kontinent
sint filmele sic si soc ale lui Haneke. doua filme care picura acid... ard si retina ard si arta. mi-e imposibil sa spun ca unul este mai bun decat celalat (daca privesc oricare dintre ele, in momentul vizionarii acela mi se apre cel mai bun film al lui Haneke dar altfel cred ca pot sta pe aceeasi pozitie si) fiindca discuta teme diferite. mie unul imi vorbeste despre gasirea caii absolute de a protesta in capitalism, extragerea ta ca factor de productie si cinsum din societate, dar nu o retragere in pustie, ci o extragere prin moarte, nu inainte de a distruge insemenele [i]buna-starii[i/] capitaliste - casa, banii, celalat vobeste despre prezenta violentei in viata, despre absurdul acestei prezente, este un joc (comic pentru cel care il exercita) al criminalului cu victima - pentru placerea lui, este un joc al realizatorului cu mediul profesional din care provine - pentru placerea lui, este un joc al cinematografiei cu spectatorul - pentru placerea ei...
intrebarea filmului: cat rezisti jocului? pariul jocului: cat rezisti filmului?
nu intamplator sangele copilului ucis acopera televizorul din camera de zi.
urletele sotilor imediat dupa plecarea celor doi calai. atunci doar constientizarea situatiei ii tortureaza.
telecomanda.
legatua dintre fizica si cinematografie in discutia finala, situarea in plan real si in planul fictiunii. alaturi de finalul lui Lisbon Story (Wim Wenders, '94) doua bune lectii de postmodernism filmic.
10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10