View Single Post
Old 24 Apr 2006, 08:52   #6
Terror_IST
Guru

Terror_IST

Sunt de acord cu Leonard ca miza serialului nu este "Cine a ucis-o pe Laura Palmer". Dale Cooper stie inca din episodul pilot cine este criminalul (Laura ii spune in vis) dar uita! De asemenea, in lungmetrajul "Twin Peaks: Fire walk with me" ,care este mai inspaimantator decat tot serialul, Lynch elucideaza (in stilul propriu ce-i drept) circumstantele in care s-a petrecut crima. Sunt de acord cu analiza pe care ai facut-o tu serialului dar eu tot nu vad in el un mijloc de manipulare. Am simtit si eu in mai multe momente izul de telenovela despre care vorbesti tu dar mi se pare normal ca Lynch sa mascheze ce are el de spus in banalitatea unui soap-opera (de unde si intrigile amoroase, conflictele secundare etc) tocmnai pentru ca se adreseaza unui public larg. Amprenta regizorului se simte ,exact cum ai sesizat si tu, tocmai in acele momente cand simti ca te-ai acomodat dar in cateva momente esti lovit in moalele capului (scena in care Cooper este impuscat si se intalneste cu Uriasul de exemplu). Acest mix de genuri cinematografice este in fond marea farsa a lui Lynch, pentru ca fanii lui ai inteles cu ce se mananca si au gustat din plin. Altii (printre care si parintii mei, de exemplu, care au urmarit serialul cand a fost lansat la noi dupa Revolutie) au privit serialul ca pe un thriller cu elemente de mister. Suprarealisumul din "Twin Peaks" nu e la fel de pregnant ca in alte filme ale lui Lynch sau ca in mai recentul "Carnivale", dar se simte, pe-ici-pe-colo, prin partile esentiale. In esenta cred ca "Twin Peaks" este un teatru al existentei (foarte buna comparatia ta cu LVT), o metafora care ne este oferita pe tava sub forma unor intrigi, mai mult sau mai putin banale. And remember, "the owls are not what they seem"!