Simplu: cine VREA sä ANALIZEZE BINE!
Nu-ti gäsesti timp? Nu e o tragedie - dar atunci îti asumi limitele propriei analize.
Uite, exemplu personal: de ani de zile sunt într-o asemenea crizä de timp, încât n-apuc sä väd filmele nici mäcar O DATA, necum de trei ori! Am postat aici diverse cronici ale unor filme si mai bune si mai rele, pe care din päcate le-am väzut numai o datä: "Dreamers", "Moartea domnului Läzärescu", "Furia", "Sistemul nervos", "King Kong", "War of the Worlds", etc... Sunt simple CRONICI, nu sunt cu adevärat analize! Dupä aproape treizeci de ani de când analizez filme, mecanismele mele critice nu sunt încä suficient de bine rodate pentru a analiza un film dintr-o singurä vizionare - indiferent dacä-i un demers ambitions, ca "Dreamers", sau un stiftulet ca "Räzboiul lumilor". Constient fiind de limita asta, întotdeauna îmi calibrez cronica în asa fel încât sä nu bat totusi câmpii (n-ai observat de câte ori precizez, la început: "n-am sä fac o cronicä propriu-zisä, ci doar voi puncta"? Bine, cä mä lungesc la scris, asta-i boala mea - dar nu înseamnä cä analiza devine neapärat mai profundä).
Prin urmare: e de înteles cä nu avem timp. Asa cä "regula de aur" pe care am expus-o nu are rolul unei "porunci" absolutiste, ci al unui reper (ce, în casä numai aurärii avem)? Poti face o treabä de calitate si cu aluminiul sau inoxul, dacä esti constient cä nu e aur, nu?
|