View Single Post
Old 07 Apr 2006, 12:32   #34
BeNnY
Guru

BeNnY

Dupa ce Moartea Domnului Lazarescu a ridicat cat de cat standardele pt filmul romanesc, cred ca e cazul sa ne mai multumim cu mediocritati - pe sistemul ca "doar atat se poate". Faptul ca nu auzim "mata vrei mazare" nu face filmul bun.

Si inainte de toate, vreau sa-l citez pe Tudor Giurgiu:

"Din nou, nu cred ca putem construi impreuna ceva, atita timp cit o anume parte a criticii menajeaza pe fata rateuri in serie ale unor creatori sau nu a sesizat la timp falimentul unui sistem extrem de corupt de finantare a filmelor. in momentul cind critica se va dovedi suficient de transanta si exigenta cu realitatea filmului romanesc, cred ca vom incepe sa fim pe un drum bun."

Bun. Din cate am inteles in roman nu era si relatia dintre sora si frate, de fapt am inteles ca nu era nici un frate. Si, da, mie-mi pica foarte prost titlul asta, Legaturi Bolnavicioase si nu inteleg de ce trebuie sa fie fratele ala acolo, incestul, altfel nu se poate justifica o iubire intre doua femei? Iubire in care oricum nu crezi de la inceput pana la sfarsit, pentru ca nu exista o evolutie a relatiei. Mai ales ca nu are inceput. Iubirea dintre ele e trantita acolo in fata noastra si noi trebuie sa credem ca exista pentru ca asa ne spune filmul. Pai, stai frate ca nu merge asa. Pentru ca e trantita si habar n-ai cine sunt oamenii astia ce vor ei si asa mai departe, nici nu-ti pasa de ei, finalul n-are nici o (mi s-ar parea aberant sa scriu nicio) greutate, la fel cum n-are nici o relevanta nici una dintre intamplarile prin care trec cele doua sau cei trei. Brokeback Mountain, de exemplu, are sfarsitul ala devastator tocmai pentru ca tu ai crezut in iubirea alora ca e posibila si, mai ales, ca exista. La fel sunt niste chestii aruncate acolo in film cum ar fi scena de deschidere cu Kiki si fra-su goi in pat, care nu avea deloc ce sa caute acolo, mai ales in deschidere.

Exista un voice-over care e incredibil de incomod, care anuleaza orice subtilitate si al carui rost nu pot sa-l inteleg, adica, nu face decat sa dauneze filmului. La fel ca dialogurile care scartaie rau pe alocuri. Mai ales interpretate de astia care la fel scartaie destul de tare si tudor chirila care, cel putin in filmul asta, nu poate sa joace. Nu, nu mi se pare bun - deloc - Chirila.

Pe de alta parte, imaginea lui Alexandru Sterian (parca) e una pe care nu am mai vazut-o in filmele romanesti. Si e o scena acolo pe la sfarsit, scena cu Raduleasca si cu Diaconu - care e un fel de Jack Nicholson plimbandu-se printr-un teen movie, probabil cel mai bun lucru din film. Asa, e scena aia care, desi, din nou, dauneaza filmului, singura e geniala. Cu "ma faci taran la mine in curte?" si "Scuzati pentru deranj"...

Pe scurt, e un film de debut schilodit de lipsa de curaj a lui Giurgiu, de stangacia si timiditatea lui (in filmul asta). Actorii care nu cred ca erau pregatiti pentru asa ceva. As fi vrut sa-mi placa filmul, chiar as fi vrut. Cu toate astea, cred ca Giurgiu ar putea sa faca ceva mai bun, sunt aproape sigur, poate in urmatorul film cand mai prinde curaj si mai pierde din timiditate. Si pentru ca "mediocritatea" mi s-ar parea infinit mai rea, o sa zic ca filmul e un rateu si ca astept urmatorul film.

Care muzica?