Dom'le, nu existä o definitie CLARA, CATEGORICA, DEFINITIVA.
In sens tehnic, "film de autor" înseamnä film cu scenariul si regia semnate de acelasi om.
In sens general, evident, înseamnä ceea ce a spus BeNnY: film care-l exprimä cu precädere pe autor. Totusi, ca sä putem accepta aceastä denumire, e cazul ca mäcar încä un compartiment important de creatie (scenariu, productie, etc.) sä fie al regisorului.
Restul nuantelor sunt vagi, si am putea discuta despre ele pân-la pulivarä. Uite, doar asa, ca exemplu:
- Scenariul scris de regisor, cu colaborarea cuiva (în pozitie secundä, ca sä zic asa; story-ul si ultimul cuvânt sunt ale regisorului): FILM DE AUTOR.
- Scenariu scris de altcineva, cu colaborarea regisorului (cum se întâmplä adesea): INSUFICIENT pentru a-l numi "film de autor".
- Productia si regia de acelasi, iar scenariul scris de altii, dar la comanda producätorului/regisorului, si sub continua lui supervizare (chiar dacä nu-l semneazä - cum fac frecvent americanii, în fond): TEORETIC, film de autor.
Si tot asa... introduceti în ecuatie muzica... scenografia... imaginea... rolul principal... si vedeti câte variabile survin.
Deci, ca sä nu ne încurcäm, cea mai comodä e definitia oficialä: SCENARIUL SI REGIA. In alte cazuri, putem spune, colocvial: "aproape un film de autor", sau "s-ar putea numi un film de autor". Ca sä nu ne creadä lumea ignoranti.
|