andrei cretulescu is making a very good point about the whole oscar run:
"Oscar 2006 - Greu la deal...
...cu boii mici. Da' mulþi. Au venit Oscarurile, au plecat Oscarurile. Contrar aºteptãrilor, calculelor ºi pariurilor, Brokeback Mountain nu a luat potul cel mare. "Pânã aici!" va fi zis Academia privind îngrijoratã în jur - am înþeles negrii, am înþeles rebelii, am înþeles pânã ºi chinezii, dar p-ãºtilalþii nu. Nu încã. V-aþi prins cã prin Academie înþeleg membrii votanþi, dar m-a mâncat în fund chestia cu femininul.
Dacã aº continua pe acelaºi ton riscãm sã cãdem în capcana dezbaterilor interminabile. However, oricât de surprinzãtor (convenabil?) ar fi faptul cã yankeii au premiat Crash în dauna BM, trebuie remarcat (cu tristeþe-n cuget ºi-n simþiri) cã aproximativ aceiaºi oameni care s-au folosit de BM ca de un manifest pro-gay au profitat de înfrângerea de la Oscaruri pentru a sublinia lipsa de toleranþã & inteligenþã a ºtim noi cui. Nu zic nu, (duh!), dar cu filmul cum rãmâne? De când judecãm cinema-ul STRICT dupã implicaþii sau masaje împachetate în mesaje? Dupã astfel de criterii, Crash ar fi o tezã anti-rasistã, cu moralã nobilã - "Why can't we all just get along!?". Dupã criterii filmice, însã, Crash este o adunãturã de situaþii cãutate, însãilate forþat ºi al cãror grad de ºantaj emoþional creºte exponenþial, pe mãsurã ce personajele abandoneazã orice alt subiect de discuþie afarã de rasism. Bre, da'ncercaþi ºi un dram de subtilitate, cã n-a omorât pe nimeni - baºca, eu sunt ãla care trage concluziile, nu ãia din film, cã altfel mã uit aºa, ca vaca?
ªi cred cã e momentul sã revenim la masculi... BM comportã doi, iar povestea lor de dragoste emoþioneazã mult dincolo de faptul cã poartã acelaºi hram. Adicã sex. Filmul lui Ang Lee (ecranizat, nota bene, de Larry McMurtry dupã o povestire "pulitzerizatã") e mai aproape de The Remains of the Day decât de The Bridges of Madison County, lucru vizibil mai ales la finalul dezolant ºi singur, final care se cam lasã aºteptat, dar ºi când vine... O menþiune personalã pentru performanþa rãvãºitoare a lui Heath Ledger ºi pentru poezia ironicã a ultimului cadru, dar menþiune nu înseamnã Oscar.
Sã fie clar - în disputa (cam caraghioasã) dintre BM ºi Crash sunt de partea primului, dar anul ãsta, sub titulatura Best Picture trebuia scris un singur cuvânt: Munchen." (preluat din Apropo TV)
|