Originally Posted by theo:
Originally Posted by Alex Leo Serban:
dar cred k inteleg ac. - paradoxal - siding al gagicilor (unele dintre) imp. filmului; pt k - let's face it - ele sint lasate balta de 2 tipi (care, tehnic vbind, erau mai degraba bisexuali decit 100% gay!), care gasesc mai thrilling sa si-o traga intre ei in munti decit with their respective pussies inside their homes... adica, daca cei 2 erau gay-gay si n-aveau nici o treaba cu gagicile - was alright; dar asa... 
|
Touché  !
As mai adauga totusi, in rautatea mea, ca daca tot le-au lasat balta, puteau macar avea eleganta de a le lasa sa-si vada de vietile lor si sa divorteze (Ennis a facut-o, dar la initiativa uratei). Pentru el am o oarecare compasiune. Jack in schimb s-a complacut in a continua o casnicie formala nu cumva pentru ca-i asigura siguranta materiala? Poate aveam o oarecare compasiune si pentru el daca macar moartea in acel accident stupid ar fi fost de fapt inscenarea unei sinucideri.
|
e comic k vorbim despre toate astea de parca ar fi vorba de oamenii 'vii', nu de personajele unei povestiri-si-apoi-film! :o asta arta ca subiectul 'sapa' la temelie... la o temelie, whatever.
1. nu i se poate reprosa lui ennis k a last-o balta pe 'urita' (ha! eu n-am folosit cuvintul asta - am scris doar k era sleampata...), in fond a fost decizia ei; el a crezut - sincer - k ea hasn't got a clue (NOI stim k ea vede acea imbratisare patimasa dintre ennis & jack, el NU), ba kiar a incercat sa protejeze cit a putut relatia cu ea de orice suspiciune - reactie care venea nu doar din caracterul sau temator & stuff, ci si din - sa zicem - un soi de ignoranta. caci, let's face it: ennis nu e decit un redneck prostut, un taranel (= hayseed) care nu stie 'cu ce se maninca kestia asta' (rel. gay), habar n-are k it's a whole world out there (in california de ex.), el crede k poate sa-si pastreze si casnicia, si love story-ul lui montan - pastrindu-le ermetic separate... little did he know!
2. si casnicia lui jack e, in fond, ok: caracterul ei 'contractual 'mi s-a parut evident inca de la inceput - lureen vroia a father to her child, jack avea nevoie de a safe home & un paravan. what's wrong with that? iar senzatia mea este k, la sf., lureen kiar este afectata de moartea lui, nu-i poarta pica, desi - daca 'episodul' de gay-bashing leading to his death este adevarat, atunci ea ar fi trebuit sa stie care a fost kestia cu jack...
3. in fine,
acel episod - cred k este, aici, a masterstroke din partea lui ang lee (nu stiu cum e in povestire!), pt k el nu spune "asa s-a intimplat", uite ce bestii sint homofobii blabla, ci ne prezinta impresia lui ennis ca asa s-ar fi putut intimpla! iar ac. impresie este rezultatul imaginilor acelea scary din copilarie, cind l-a dus tat-su sa vada cowboyul cu madularul taiat... inca o data: lee este un regizor mult prea subtil pt a cadea in cliseele 'denuntului' sau altele; pur si simplu, sint mai multe perceptii, si ca atare interpretari, asupra unui (oricarui) fapt.
& once again, draga mea theo: un barbat care are aventuri extraconjugale isi pune capat zilelor?...