prea multe kestii aici, o sa-ncerc sa fiu sintetic & sistematic & stuff - acu, k tocmai am revazut 'b.m.':
1. 'b.m.' e better k 'philadelphia'
ca film, regardless of their themes; mi s-a parut mai subtil, mai less 'read my lips' type of message etc. din ac. pdv, nu cred k poate fi comparat cu 'happy tog.' pt k - desi au subiecte asemanatoare - sint, stilistic, la antipozi: wkw face his usual experimental stuff, with some popping-eye/mindblowing moments, in vreme ce ang lee face un film clasic, fara inflorituri, 'sec', f adaptat subiectului (ar fi fost si culmea s-o traga pe artsy-fartsy intr-un film cu cowboys!)...
2. nu mi s-a parut k femeile sint 'uritite' si barbatii - nu; cind jack apare cu sideburns & mustata, iar nevasta-sa se blonzeste more & more, eu n-am vazut altceva decit niste semne k sintem in the 70s! in plus, fetele imbatrinesc si ele - in felul lor -, si nu mi se pare k ennis e mai good-looking la sf. decit la-nceput... si-apoi, chelnerita cu care are a slight affair ennis e kiar dragutza, iar fata lui (alma jr), likewise... ma rog, probabil k sint ceea ce se keama 'sensibilitati diferite' - dar, sincer, mi s-a parut k
absolut tot castingul este excelent! si-apoi, daca ang lee 'avea ceva' cu 'gagicile' (which is out of the question anyway!) de ce a facut din mama lui jack un personaj atit de engaging & uman?
3. mi s-a intarit convingerea, revazind filmul, k what makes it so emotional nu este faptul k este un love story 'imposibil', nici macar k love goes nowhere pt k 'nu sint/erau conditii' (at the time), ci pt motivul pur si simplu k unul dintre ei moare... este un film despre despartirea de omul iubit - si aici, really, kiar k sexul nu mai conteaza. iar ang lee face a hell of a good job dind
background-ul (psihologic & nu numai) al celor 2 - ennis the repressed individual, cu o crispare comportamentala care este rezultatul unor traume & stuff, si jack 'twister', the gay chaser, dezinhibat & almost gata sa-si faca coming out-ul, la care se adauga nivelul social al celor 2, care-l face pe ennis si mai drawback iar pe jack - carefree & adventurous (discutia dintre ei, de dinainte de despartirea definitiva, mi se pare f telling din ac. pdv!)...
adica, in a nutshell: really, really mature, complex drama 'spusa in putine cuvinte' (therefore, dupa unii, 'sec') si, tot de unde, impresia unora k este 'banal & plat'; ok, love IS 'banal' (& yes, gay love may become banal - iar relatia lor, la final, devine un fel de casnicie by the river

), k si moartea de altfel... dar felul in care ac. film vorbeste despre amindoua ain't.