Originally Posted by ricutza:
Darcy in prima parte e un ticalos. Ii priveste pe toti de sus, ii desparte pe Jane si Bingley, nu ii spune lui Bingley ca Jane e la Londra, iar faptul ca se indragosteste de Elizabeth pentru el e ca o crima...
|
poate n-am citit eu prea atent romanul, dar nu, darcy nu este un ticalos. atata doar ca prejudecata lui elisabeth fata de persoana lui il face sa-l perceapa astfel. in scrisoarea pe care i-o inmaneaza lui lizzie, el se justifica solid ! nu agreeaza societatea britanica, prinsa in conceptii sutpide si intr-un manierism iritant, ii desparte pe cei doi indragostiti doar ca sa-l salveze pe cel mai bun prieten al sau de la o atitudine ostila a societatii, predispusa sa barfeasca mariajul sau cu o fata de o provenienta nu tocmai nobila. plus ca isi recunoaste si asuma pretentiile de superioritate fata de ceilalti, intocmai pt ca ii vede ca pe niste indoctrinati, insa exista si persoane pe care le apreciaza (daca tii minte, simte nevoia sa le 'excluda' din categoria indoctrinatilor pe cele doua surori mai mari ale familiei bennet).
filmul, una peste alta, mi s-a parut ca are o tusa grosolana, in principal din regie - clisee melodramatice (cererea in casatorie a lizzei de catre darcy, un kitsch veritabil cu lacrimi stoarse, ploaie, tunete - tineti minte cat de natural povestea austen scena !), rupturi de ton, personaje 'ingosate' inutil (CEL mai condamnabil, probabil, in portretele lui collins si bingley). in schimb, mi-a placut imaginea, care e chiar superba, cum remarca ricutza.
si nici actorii nu joaca rau, atata doar ca nici nu te impresioneaza extraordinar - cel mai mult mi-a placut de brenda blethyn in rolul dnei bennet, apoi de sutherland in rolul sotului ei, si in cele din urma doar de knightley si macfadyen.