View Single Post
Old 15 Feb 2006, 10:03   #13
ricutza
Babyface Killer

ricutza

Send a message via ICQ to ricutza Send a message via MSN to ricutza Send a message via Yahoo to ricutza
este a treia ecranizare pe care o vad la cartea "Mandrie si Prejudecata", si deja incep sa suspectez ca aceasta nu poate fi redata in doar 2 ore. Nu-mi pot explica ce s-a intamplat cu Emma si Sense and Sensibility, pentru ca acolo nu am avut senzatia asta de repezeala in prezentarea personajelor si situatiilor.

Varianta mea preferata ramane cea de 6 ore, realizata de BBC cu Colin Firth, si evident ca ieri dupa ce am vazut filmul, nu m-am putut abtine si m-am dus frumusel acasa si mi-am dowloadat varianta din 1995, din care am si revazut cateva fragmente. Mi-a dat seama ca filmul din 2005 nu are numai minusuri asa cum m-as fi asteptat.

In primul rand, mi s-a parut atmosfera mult mai aproape de realitate. Costumele, petrecerile, modul in care se comportau erau mult mai lipsite de maretie si splendoare insa pareau mult mai credibile. Am apreciat si faptul ca se merge mult mai mult in interioritatea lui Elizabeth, insa acest lucru se face in defavoarea celorlalte personaje. Darcy abia e schitat! Oricum, mi s-a parut o alegere foarte neinspirata pentru acest personaj, care se forteaza sa para dur, si neinteles si arogant. Se vede cu ochiul liber ca omul de fapt e super bland, ceea ce nu era deloc cazul personajului din carte. Sunt perfect de acord cu MalaPortugal, si nu cred ca va exista vreodata un Darcy mai potrivit decat Colin Firth. Si sa fim seriosi, ce e scena aia din final, cu Darcy venind descheiat la camasa? Si pentru ca tot suntem la actori, as spune ca Jane si Bingley sunt mai potriviti decat cei din varianta BBC.

In ceea ce priveste realizarea filmului, m-au impresonat cadrele secventa de la baluri si din prezantarea caselor, care aveau o corgrafie si o sincronizare impresionanta. M-au scos din sarite aproape toate zoom-urile (cand tot auzeam ca miscarile astea sunt un super cliseu si ca toata lumea fuge de ele, credeam ca sunt paranoici si snobi cu totii - dar mi-am dat seama ca sunt chiar aiurea)! Mi s-a parut interesant ca multe din scene de interior au fost mutate afara, mi-a placut momentul confruntarii dintre Elizabeth si Darcy insa m-a deranjat sfarsitul. Come on, vedem o ecranizare la Jane Austen fara nici o nunta in final?

In concluzie, filmul cred ca a meritat vazut dar nu e cine stie ce.