Thread: i
View Single Post
Old 03 Feb 2006, 17:22   #12
ovidiu bufnila
Veteran
 
ovidiu bufnila
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 208
Cum le pastram inlauntrul nostru? Unde se gasesc? In ce fel persista in memoria de lunga durata?



Originally Posted by Bagheera:
Interesanta tema propusa. S-ar putea ca filmul sa fie ruda mai bogata a teatrului... Cu siguranta isi propune catharsis-ul ca scop, evident nu ca unic scop. Vrea sa scoata si ceva bani din asta. Pentru a fi in acord cu subiectul propus de tine ma voi opri la catharsis. Ce ar trebui sa insemne asta? O stare de maxima emotie care sa "arda" ce predispune la "boala" in om. Interesant e ca teatrul, filmul nu pot vindeca "deja egoistul", "deja avarul", "deja mincinosul"( pentru asta e nevoie de mai mult decat niste spectacole, v.psihodrama si nu e singura cale). Vindeca insa posibilitatea imbolnavirii tale. Cand urmaresti un spectacol ti se acceseaza puterea ta de a imagina lucruri, capacitate a fiintei umane. Intri intr-un univers abstract, nu conteaza daca e creat de altcineva sau de tine, important e ca odata ajuns acolo te trezesti emotionandu-te ca si cum el aproape e real. Important mi se pare mie cum se realizeaza intrarea in acest univers. Cred ca singura cale de acces este conventia. Cu cat conventia( un sistem de legi) este mai bine pusa la punct, mai solida, cu atat mai puternic intri in acest univers. Iata de ce este atat de necesara povestea intr-un film, scenariul. Daca nu crezi in ce se intampla pe ecran sau pe scena, nu e vina ta ci a celui care a nascocit "povestea" sau a celui care o spune in imagini; pur si simplu nu reuseste sa te faca sa accepti legile propuse pentru ca pur si simplu nu sunt bine puse la punct. Cam asta se intampla cu filmul romanesc; neavand decat cativa scenaristi, sa zicem vreo trei, nu reuseste sa te prinda, sa te poarte spre catharsis.
Acum, sa revenim putin la al doilea scop al filmului, cel comercial. Ce se intampla cu sistemul de legi despre care am vorbit mai sus: dat fiind ca la un moment dat s-a observat ca tine o data, de doua ori, el devine "reteta". Spectacolul renunta de bunavoie la rolul cathartic si, folosindu-se de reteta, face doar bani. Publicul simte exact emotia pe care a simtit-o si cel care a nascocit reteta sau sistemul de legi; poate fi minora sau extrem de importanta.
Si in incheierea acestei teorii: un spectacol fara o costructie solida a povestii nu te poate prinde si purta spre punctul maxim; un astfel de spectacol nu indeparteaza publicul din sala, din contra. Asta il face sa aduca si bani! Desi aduce bani, nu putem vorbi de film comercial!
Pare ca m-am departat de tema, dar nu e decat o parere. Concluzia este ca in unele filme te vei regasi si vor deveni filme de neuitat pentru tine, in altele te vei ghici dar, ok, nu-ti va pasa prea mult, in altele nu vezi nimic pentru ca nu reusesc sa te prinda inlauntrul lor.
Parerea mea... care este
__________________
Timpul imaginilor e valurit si valuritor.
ovidiu bufnila is offline   Reply With Quote sendpm.gif