The Mouse That Roared, Jack Arnold - deci... avem un dispozitiv nuclear care poate distruge lumea, Peter Sellers in rol triplu si muzica exceptional folosita... Suna cunoscut, nu? "The Mouse That Roared" e facut cu cinci ani inaintea lui "Dr. Strangelove" si pare versiunea ceva mai light-hearted a acestuia din urma. Inca din deschidere, umorul nevinovat si interpretarea lui Peter Sellers capteaza atentia, iar pe parcurs filmul devine din ce in ce mai incitant si reuseste sa ramane 'proaspat'. Nu ma asteptam sa-mi placa atat de mult - o surpriza placuta!
Look Back in Anger, Tony Richardson - dupa umorul usor, dar delicios din "The Mouse That Roared" si realitatea paralela in care tatal linistit este mafiot, iar fiul pampalau il bate pe smecherul liceului din "A History of Violence", m-am gandit ca o excursie in atmosfera de usor snobism a alb-negrului de free-cinema si a unei piese clasice de John Osborne nu m-ar strica. Acum, eu nu sunt fan al genului asta de filme, deprimante in explorarea realismului social si a prejudecatilor, dar "Look Back in Anger" de Tony Richardson m-a convins pe deplin. Este un film genial, extraordinar de bine construit si bine dozat (asta se datoreaza si 'scheletului' piesei). Richard Burton fura tot filmul cu tiradele sale (magnifica interpretare!), iar piesele de jazz sunt un deliciu. Notabil si finalul, atent pregatit si totusi brusc in momentul in care respiratia protagonistilor este 'inghitita' de aburii locomotivei. 5 stele!
|