20th century Fox care s-a ocupat de productia Day Watch, al doilea film al proiectatei trilogii ecranizare a preferat sa comprime cele 2 romane ramase Day Watch si Dusk Watch intr-un singur film distrugand unitatea compozitionala si impanand masiv cu efecte speciale si scene de actiune in defavoarea personajelor si contextului. Lansarea partii a doua si ultime are loc pe 1 ianuarie 2006.
Cliseele sunt inevitabile mai ales intr-un film care se bazeaza destul de mult pe special-effects action, dar eu zic ca problema e cum sunt redate si incadrate acele clisee in economia filmului-imi aduc aminte ca la Fratia Lupilor am fost incantat de ansamblu ,desi daca as fi cautat cu atentie as fi gasit numeroase clisee pe parcurs. Era ceva nou, fresh si bine facut asa ca am preferat sa apreciez produsul per total. In ceea ce priveste raportul realitate filmata realist/lume fantastica realizata din efecte speciale, exista la un moment dat la inceput un schimb de replici care lamureste problema: tot ceea ce Night Watch si Day Watch fac in plan "profesional" este inaccesibil vizual celor care nu sunt ca ei. Neangajati in actiune sunt oameni aparent ca oricare altii, dar in momentul in care o imobilizeaza pe vrajitoarea de la inceput, conduc dubita galbena in ritm nebun pe strazile Moscovei sau se lupta pe acoperisuri plasarea intr-un plan alternativ al existentei face necesara utilizarea unui alt cod vizual-in acest caz cel FX.