Am gasit cu greu topicu ascuns pe aici la Vreau sa stiu dupa ce am asteptat mult timp sa apara la Acum pe ecrane....cred ca ar fi provocat o discutie interesanta-neaparat in contradictoriu :lol: -pentru ca e genul de film care isi atrage fie fani devotati fie hateri la fel de infocati.
Referitor la ce am citit pana acum pot spune ca NIGHT WATCH nu-si face ambitii hollywoodiene in afara de nivel de realizare profesionist...si aici dpdv al imaginii, montajului si mai ales efectelor speciale cred ca reuseste. Altminteri ca subiect si mai ales ca substrat nu este gandit ca un film de mainstream in genul sau, fantasy/horror ca LOTR, HP sau mai recent Narnia-filme care au un target bine determinat, dar sunt concepute si pentru un reach cat mai mare adik sa mai poata atrage si potentiali privitori care altfel n-ar fi fost direct interesati. E un film de nisa adresat in primul rand celor care sunt pasionati de gen si care cunosc cat de cat si realitatea domestica ruseasca.
Povestea e destul de incurcata si greu de urmarit...multe detalii par a ramane in aer, dar la o a doua vizionare se lamuresc si toate acele loose threads se leaga. Multe personaje ceea ce e normal pentru un text de dimensiunile a trei romane, dar toate memorabile caracterizate sumar dar eficient. Ce impresioneaza este ca povestea nu se desfasoara intr-un cadru steril si indepartat gen Fantasy clasic(o alta lume, un alt timp), ci in realitatea de zi cu zi-emotiile si identificarea sunt mult mai intense si combinate cu tema etica a alegerii si consecintelor ei la toate nivelurile dau un plus valoare unui film care risca sa ramana o cochilie goala impanata cu efecte speciale.
Daca ar putea fi comparat cu vreun produs vestic momentan comparatia m-ar duce cu gandul mai mult la Matrix decat la LOTR: aceleasi personaje memorabile de multe ori prin absurdul lor, dar care au valente de indicatori sau repere in naratiune, o lume care traieste in lumea noastra si/sau de pe urma lumii noastre-in Matrix universul secundar era mai clar delimitat in software si proiectie mentala in timp ce aici avem o granita mult mai greu de trasat situata dupa cum se sugereaza in film la nivelul perceptiilor-si in fine cam acelasi stil de filmare relantiuri, montaj alert stil videoclip, efecte speciale "proaspete"-de genul "n-am mai vazut asta";ma feresc sa zic inovatoare inca-scenografia inspirata axata insa aici pe sordid in timp ca in Matrix se construia in mare parte pe steril.