"... Orient Express"-ul e my all times Agatha Christie movie - si pentru mäiestria desävârsitä a lui Lumet, si pentru cä a picat când aveam cinspe ani si mä înfruptam atât din Lady Agatha, cât si din "The Hill" si "Twelve Angry Men". Altfel, sigur cä Albert Finney e putin pe-aläturi (prea agresiv, da, cum spuneai, si prea masiv fizic, oricât încearcä sä-l ascundä costumul), dar compozitia mi-a pläcut, totusi (mai ales prin contre-emploi, cä "Tom Jones" era încä destul de recent.) Pe urmä, "galeria" sigur cä e o chestie de ambitie - e clar cä si Jacqueline Bisset, si Michael York, si Vanessa, si altii, au fost distribuiti doar conventional. Apropo, de semnalat si: Rachel Roberts ("Viata sportivä"), Colin Blakely ("Viata sportivä", etc.), Wendy Hiller ("M-am însurat cu o vräjitoare", "Un om pentru eternitate"), Denis Quilley ("La Dolce Vita"), George Coulouris ("Citizen Kane")...
Färä doar si poate, acea Greta Ohlsson a lui Ingrid Bergman i-a halit pe pâine cu unt! Oscärutul äla de rol secundar n-a fost o cioacä!
Si, da, Ingrid a mai dat clasä în multe, inclusiv în "Spellbound" - unde am fäcut cunostintä cu ea si cu Hitchcock, pe la vreo unspe ani.
In fine, MinRep, dacä nu ti-a trecut lapsusul, Julieta lui Zeffirelli e si Fecioara Maria a aceluiasi - Olivia Hussey pe numele ei.
A, da. Peter Ustinov, tot un Poirot bun. Dar David Suchet rulz by all standards!
|