Death on the Nile (1978) - unul dintre cele mai reusite Poirot-uri (prefer totusi rashomonianul "Five Little Pigs", cu David Suchet). Ca de obicei, distributia rasunatoare: Bette Davis, Maggie Smith, George Kennedy (ohoo!), tipa din "Romeo si Julieta" a lui Zeffirelli (am un incredibil lapsus acum), David Niven, Angela Lansbury (care le cam ia fata la toti) si aproape perfectul Peter Ustinov.
Si - ca tot mi-am amintit - cand am zis de "Murder on the Orient Express" mai sus, am uitat sa o amintesc pe Ingrid Bergman, care de obicei nu imi prea place (fie ca e vorba de "Casablanca", "Notorious" sau "Autumn Sonata"), dar aici a fost perfecta (si, mai mult de atat, oscarizata).
Tysnaden, Ingmar Bergman - in sfarsit am apucat la ce ne ofera TVR Culturalul din filmografia lui Bergman. Cred ca in contextul acesteia, "Tacerea" nu poate fi catalogat decat tipic. Superbe scenele 'mute', fara dialoguri, in care nu auzim decat sunete indescifrabile. Superbe decorurile, luminile si umbrele care sunt aruncate pe acestea. Superba scena in care cele doua femei discuta, iar feta uneia se suprapune partial pe a celeilalte. Ce mai, un film mare, dom'le!
|