intrebare (cam tampita): tot aud de filmat "dogma" si "din mana", astea inseamna amandoua acelasi lucru? adica literally "din mana"? si lilja 4-ever e filmat TOT asa? inceputul imi imaginez ca da. mi se pare genial inceputul: e lilja care alearga, rammstein (parca) in fundal, si din cand in cand camera se proiecteaza pe cer, si e o pasare acolo care zboara debil, apoi planul se schimba spre niste blocuri comuniste (e rusia sau estonia pana la urma?) si incepe un cantec rusesc pop demential, tipa are o voce... am gasit cum o cheama": "via gra"... mda, vezi sa n-o gasesc...
apropo, de fapt sunt mai multe chestii circulare/repetitive in filmul asta, plecarea mamei cu plecarea liljei, cu ramasul bun si lasatul in urma al cuiva drag, sau intoarcerea la magazin, la club, la apartament, toate in momente diferite in evolutia personajelor... going from worse to worse, dar filmul e perfect "demonstrat"... mi-au mai placut mult si felul in care e intrerupt orice sunet in momentul in care lilja isi urmeaza primul "client", parca esti "on mute". man, there are so many tricks that a director should know. or do. complicated business.