Originally Posted by Pitbull:
Era CA SI MORT fizic, din cauza întârzierii prea mari: operatia nu-l mai putea salva.
|
nu, cred ca moartea este una doar 'morala' (putin tras de par, zic eu), asa cum conideri tu... eroul, sincer, mi se pare 'salvat' in final (pt cat timp ?), numai ca moartea va veni pe alta cale: dl lazarescu era oricum bolnav, dupa cum va spune pe la mijlocul filmului, intr-o replica antologica, un doctor: 'nene, asculta: noi acum o sa te operam si apoi te trimitem acasa, ca sa mori de cancer, tu intelegi ?'. (scuzati reproducerea doar aproximativa, eu cam asa tin minte replica.)
dupa cum spusese insusi puiu la premiera filmului, moartea este un proces lent, care incepe o data cu nasterea - moartea sinonima cu 'marea trecere', daca vrei... in alta ordine de idei, poate ca titlul in sine e o pacaleala abila: normal ca, atata timp cat te duci la un film numit 'moartea domnului lazarescu', aproape ca nu mai ai nici o indoiala privind finalul, nu ?...
iar felul in care reuseste puiu sa stoarca acele cateva chinuitoare minute de suspans din final... este pur & simplu tipic puiu.

in 'marfa si banii', in momentul 'livrarii' de la sfarsit, suspansul mocneste in fiecare secunda: orican te poti astepta, dupa toate lucrurile care au mers gresit pana atunci, sa se intample 'altceva'... ceva rau, desi nu stii ce anume. o acumulare continua de temeri abia simtite. la fel ca si in 'moartea domnului lazarescu': cu fiecare secunda scursa, in final, eu unul simteam amentintarea acelei 'morti' din titlu. si aceasta nu mai vine (in mod surprinzator), cel putin nu la sensul propriu... splendida regie, din nou !