A History of Violence (2005)
material de Oscar, sa mai zica cineva ceva de regizori batrini, Cronenberg pe urmele lui John Huston si Hitchcock;
filmari de scoala veche, cu scene bine asezate in cadru si dialoguri bine articulate, demult n-am mai stat cu atentia asa treaza la un film, nici nu stii cand trece timpul 1h:45 min..;
povestea (adaptare a unui roman) despre violenta ca necesitate, recurenta, nu stii cand te izbeste, mai ales cand ai avut de-a face cu ea..; "what goes around comes around" vorba lui Earl, eroul de serial TV, and when it comes, trebuie sa actionezi cumva si toate datele existentei se schimba;
buni de tot actorii, Vigo Mortensen, Maria Bello, Ed Harris, dar mai ales William Hurt, pe post de keynote speaker cu o prestatie absolut bestiala in rolul fratelui: "If there is something I could do for you..."/"You could die, Joey", "How do you fucked up like that?" sau povestea cum a vrut sa-l sugrume bebelus, mimica fetzei super 8) ..;
foarte meticulos dezvoltat filmul, manipularea atentiei spectatorului inca de la primele minute, ..este el ala/ba nu este.., apoi totul devine imprevizibil dar foarte linistit, cadre grafice pe cadavrele desfigurate, scenele de sex conjugal deplasate (pe scara in sus..) absolut necesare ca trimitere la instinctele primare de conservare ingredient in amalgamul nebunesc care se creaza in jurul existentei eroului, environmentul de America illo tempore, violenta cu greutatea ei si vazuta prin mai multe lentile: viscerala, neprovocata, gratuita, justificata, necesara, inevitabila;
poate cel mai mare merit al filmului e ca nu degenereaza intr-un thriller angoasat sau intr-un action flick cu urmariri si multe pac-pacuri, daca nu e asta ce mai ramane? e uite ca se poate si fara, se vede distinctia autorului, de altfel si spunea ca nu-i pasa nici de asteptarile spectatorului, nici de ochiul criticii, tataia Cronemberg, 63 de anisori, tare ca piatra, iute ca sageata..

apropo de sageata, am vazut trailerul la Weather Man, pare like a nice family movie gen Spanglish, dar nu stiu de ce mi-a placut, Cage effect maybe..;