View Single Post
Old 26 Sep 2005, 22:11   #17
notorious
NBK

notorious

sunt de acord (en ce cas) cu pitbull. nu vad genuri 'superioare' sau 'inferioare', totul depinde de tine si de perceptia ta asupra realitatii (suna usor corny, dar asa este !). vorbesc chiar din experienta mea de scenarist (amator). nemultumit de rezultatul muncii mele, am incercat eu, la un moment dat, sa ma conving ca este foarte greu sa starnesti rasul, dar in cele din urma, m-am surprins in situatia de impostor: imaginandu-mi un scenariu de drama, lucrurile ar fi stat la fel de greu.

pt ca tot pitbull il daduse ca exemplu pe shakespeare (one of my favourites :love, iata si parerea mea: drame clasice ('romeo si julieta', 'othello', 'macbeth', 'hamlet'), drame esuate ('titus andronicus'). comedii stralucite ('visul unei nopti de vara', 'imblanzirea scorpiei'), comedii esuate (n !). ideea este ca amandoua genurile au sanse egale de 'erata'.

ceea ce ma intrebam eu era altceva referitor tot la genuri 'superioare', respectiv 'inferioare': care gen este, de fapt, 'inferior' ? este filmul de groaza ? intr-adevar, dupa cum spunea si gorzo, e oarecum facil sa te uiti la un horror, ai acea senzatie ca esti mai destept decat cel ce incearca sa te sperie. si totusi, de ce exista atat de putine capodopere ale genului ('halloween', 'the texas chain saw massacre' si mai cate ?) ? este westernul un gen inferior ? cine il vede pe john singleton declarand, obraznic, ca in genul western sta intreaga esenta a cinematografiei americane, ar face atac de cord. este sitcom-ul un gen inferior ? si discutia poate continua

eu zic ca, pt fiecare gen in parte, ai nevoie de un 'sablon' prin care sa apreciezi la modul corect orice produs. de la un horror nu vei putea niciodata cere consistena psihologica sau dialog 'profund' (filmul horror care le are pe amandoua - vezi ex. 'the others' - incepe sa fie catalogat drept drama), la fel cum de la un western nu vei putea cere niciodata realism, iar de la un filme inspirat de benzi desenate (alt gen nedreptatit) nu le vei putea cere pe nici una dintre cele mentionate mai sus. sau genul noir, aproape tipizat - de la el vei cere un dialog coroziv, atmosfera, rasturnari de situatie (verosimile) s.a.m.d.