Päi, Leo,
N-am zis si eu cä "întâi sä väd filmul"? Si am sä-l väd mintenas.
Un moment, m-am gândit sä-mi amân comentariul fatä de mesajul lui Frank, pânä dupä aceea (cum ar fi fost firesc, de fapt), dar am preferat sä-l postez ACUM, tocmai ca sä nu fiu influentat de pärerile pe care mi le va forma filmul. Pentru cä replica mea nu se referä la film CA ATARE, ci la atitudinea lui Frank. De obicei, fatä de un film ca "...Läzärescu", pozitiile se împart în douä categorii: o liotä de cäderi pe coada fracului, si câteva demoläri înversunate din partea negativistilor, a nihilistilor, sau pur si simplu a hiper-exigentilor (vorbesc în termeni FOARTE GENERALI, desigur). Or, Frank criticä filmul de pe o pozitie care mi se pare echilibratä si lucidä (cu rezerva cä încä nu cunosc nici obiectul analizei, nici pe autorul ei, mäcar ca nivel de competentä dacä nu si personal, ceea ce ar fi doar partial relevant).
E drept cä unele dintre observatiile lui par hazardate (aia cu medicii, de exemplu), dar n-am vrut sä intru în amänunte. Cum spuneam, am exprimat doar o bunä impresie de ordin general la adresa atitudinii lui. (Si, oricum, as putea eventual reveni cu detalii dupä ce voi vedea si "Moartea...".)
Altfel, nu väd de ce "nu se face" sä-ti postezi articolul aici, din moment ce este, mäcar prin unele fragmente, on-topic. Am avut surpriza pläcutä sä mä bucur de el - stii cä eu sunt sceptic cu privire la multe dintre textele tale, dar ästa mi-a pläcut. Are substantä, e foarte bine scris, si cu majoritatea observatiilor tale sunt întru totul de acord. (Poate as avea câteva precizäri de fäcut, pe ici pe colo, dar n-are rost s-o lungim; sunt märuntisuri neesentiale, si s-ar putea sä gresesc si eu.)
|