Lord of War (2005)
surprise, it's a good one! :w00t:
nu e vreo melodrama lamentabila gen Gardener cum eram tentat sa cred citind oares'care synopsisuri, nici doar vreo comedioara/popcorn flick cu Cage pe post de terorist-pacalici ca-n Castor Troy din Face Off, cum parea din trailer, dimpotriva, are actiune, epos chiar, are some real feelings si mai ales are dialoguri superbe..monologuri mai bine zis ale lui Nicolas Cage, in rolul traficantului de arme Yuri Orlov (apropo, mai stie cineva ceva de Shimon Naor?) care da din el adevarate perle filosofice despre avatarurile "meseriei", like: "arms dealers will inherit the earth, because all thee others will be busy killing each other", with one firearm per every 12 people on earth, "the only question is how to arm the other 11", despre arme, apologia AKM-ului 47: "Russia's no. 1 export item, before vodka, kaviar and suicide novelists..", despe femei: "the trouble with falling in love with a dream girl..they have a habbit of becoming real" 8) si despre vieatza: "There are only two tragedies in life, one is not getting what you want, the other is getting it".
tot meritul scenaristului si regizor Andrew Niccol (The Terminal, S1m0ne, Truman Show ring more than a bell) pentru scriptul versatil si demoralizator si pentru povestea fluenta fara lamentari inclusiv tineretzea si inceputurile eroului, fiu de "semi-evrei" ukraineni, crescut in Little Odessa/Brighton Beach unde mafiotii rusi faceau legea, first-person recounts si shoots ca-n Nasul, fara apasat pedala pe stereotipuri si sabloane; se vede ca e scenariu muncit, spunea Niccol intr-un interview ca a stat de vorba cu adevarati dealeri, are ce-i drept o nota ironica la final despre cei cinci membri permanenti ai UN Sec. Council, dar asta e cam tot in termeni de aluzii politice, the rest is action and ..life philosophy, cat tine coarda de la ironie subtila la cinism: "guns don't kill people, people kill people" si "cigarettes kill more people and don't have a brake";
ca personaj, Cage da exact ce astepti de la un super-star, gagica suficient de necunoscuta pt rolul sters de iubita devenita sotie, semnificativ doar pentru o oarecare economie a filmului, mi-a placut Eammon Walker in rolul dictatorului liberian Andre Baptiste (nicknamed "Andy") si relatia lor bazata pe onestitate, iarasi regizorul a evitat pe cat posibil stereotipia dictatorului african semi-canibal; numele e insa neinspirat ales, suna de parca ar fi haitian, liberienii sunt anglofoni si au nume anglofone, una din scaparile regizorului, Jared Leto (fratele Vitaly) eram sigur ca strica ceva, de cum am vazut ca devine junkie.. typecast profiling deh, mai bine il lasa sa-si vada de borsul lui la bucatarie, Ethan Hawke agent Interpol zelos like get a life, dude...;
foarte bine redata atmosfera de arsenale, piles of weapons and ammunitions, parca simti mirosul de praf de pusca si metal, inceputul absolut genial cu odiseea glontzului de la turnatorie la capul victimei..;
si tocmai mi-am amintit dialogul final, can't resist (in araba, undeva la un punct vamal in desert),
Vamesul beduin (citind in documentele de insotire a marfii):
"Umbrellas? in Sahara!?"
Orlov:
"It's sun umbrellas"