E acolo, in zona crepusculara, clar.
Voiam sa scriu un mesaj despre titlul filmului, cum nu imi place mie, cum mi se pare "foarte, foarte nefericit" (buna, Ben!) in romaneste. Traducerea in engleza, "Love Sick" mi se pare OK. Si voiam sa pomenesc si visul Mariei Popistasu cum ca filmul se numea doar "Legaturi" si sa comentez ca probabil si ea prinde aceeasi unda de didacticism si "indicatii de simtire" care ma deranjeaza pe mine.
In plus, "bolnavicios" mai trimite si la: "fizic/mental fragil", "cu sistemul imunitar la pamant", "mic", "prapadit", "febril", "purtator de virusi" etc. E o vibratie primar repulsiva. Iar paralela cu "Legaturi primejdioase" nu merita asemenea sacrificii. Sincer, cine ar alege sa vada un film intitulat asa, nestiind nimic despre subiect, background? Mai bine "Legaturi", ca-n visul Mariei. :?
Ei, si azi citesc blogurile si vad in
cel al Mariei: "azi am dat un interviu pentru hbo magazin si am re-realizat (?!?) ca titlul filmului e gresit. emite din start o judecata asupra povestii. nu cred in zona "bolnavicioasa" a povestilor. poate ca nu e normal sau... ma rog, iar nu e treaba mea. dar imi dau si io cu parerea.
legaturi bolnavicioase..
mm.."
Nu poate exista o zona "bolnavicioasa" a povestilor, sau nu stiu eu destul de bine romaneste! "Bolnava", da, teoretic, posibil, daca sunt inrudite indeaproape persoanele respective, sa zicem, sau e pedofilia la mijloc. ...Sau exista sensul "bolnavicios"= "care tine de boala"? Si asa sa fie, nu e cel care primeaza. Acum mai vad si "vicios" in "bolnavicios", alta bucurie! :huh: Dar ce poate fi "bolnav(icios)" intr-un trio precum acela descris, de doua femei si un barbat la varsta studentiei si a experimentelor sexuale? Titlul nu numai ca emite judecati, dar da si cu parul.
Asa ca si eu militez pentru schimbarea titlului, mai ales ca nu cred ca tentele moralizatoare presupuse de el exista si in film. Revenind la traducerea in engleza, ea n-a fost "Sickly Liaisons" - atunci, adio finantari, cred eu. Eu inca sper intr-un soi de "f*** Amal" romanesc... :oops:
Disclaimer si de la mine, nu e treaba mea, imi dau cu parerea, etc.