Thread: Peter Greenaway
View Single Post
Old 04 Sep 2005, 04:32   #25
Liou
Guru

Liou

Mie mi se intampla lucruri ciudate. Am vazut acum vreo 4-5 ore, deci ieri, “26 bathrooms – Inside Rooms”. La Ultimul film vazut spuneam ca sunt speechless, la figurat, dar si la propriu, pentru ca am vazut filmul in engleza si nici sonorul nu m-a ajutat prea tare…numai asa am reusit sa-l vad.. daca am inteles ce s-a spus in film in proportie de 30% cu ingaduinta, e bine…
noroc ca filmul nu a durat mult – sub 30 de minute (mi-e lene sa ma uit, dar cred ca exact 26 de minute ?, cat numarul de bai), ca daca nu, asteptam sa-l vad cu subtitrare (totul sau nimic !), si cred ca imaginile au vorbit de la sine in mare parte – daca nu e asa, sa ma contraziceti.

Filmul, cred, e un aqua-experiment, o fuga (simfonica) de imagini, chiar un maraton care se transforma intr-o cursa de 100 de metri, cu dedicatie pentru fiecare litera a alfabetului, careia i se asociaza o idee care incepe cu litera respectiva. Peste fiecare idee asociata literei (cu voice-over in film , thank you Leonard), se suprapune, aproape concomitent, cifra corespondenta literei. Lui A i se suprapune 1, lui B i se suprapune 2 ………
Cam astea ar fi asociatiile litera/idee:
A is for a Bathroom – frumos bebelusul si fetele faiantei
B is for Bath
C is for Cleanliness – e misto sa canti in baie
D is for Denthal Hygiene 8)
E is for Exercise in the Bathroom – well, se intampla mai rar
F is for Fish
G is for a Good Shave
H is for Hi-Tech – ups, aici aud cumva, aceeasi tema muzicala ca cea din ZOO?
I is for Italians – super misto chiuveta cu motive alb-albastre si cu jocurile apei in ea…
J is for Jacuzzi – niice TVs with water niiice, nice women backs
K is for (the hell! For what is K?? ca mi-am belit ochii degeaba si nici in dictionar nu am gasit ce poate sa insemne Kitn, Kint, Kinn…cred, totusi ca se referea la Kin (rude, neamuri) sau Kind (neam, rasa) pentru ca era studiat corpul omenesc? (a la Michelangelo, cu peretii impartiti geometric chestii trestii); daca stie cineva what K is for, pls tell me, pana fac rost de o subtitrare ca lumea!
L is for Last Soup – baiatul povestitorului (?) isi tot cauta sapunul prin cada :? ; strange things, I don’t understand this…
M is for Mirrors – nice (tarkovski in ) 3 or 4 reflections
N is for Newts – yes, mi se adevereste (white + sth. philosophically and nice coloured)
O is for Open-Air Bath – in general alb/albastrul ia locul alb/rosului din ZOO;
P is for Public Baths – aici am si ras cand am citit inscriptia aia cu Time Allowed for Each Bath only 1/2 Hour…da’ ce-i, daca vreau sa stau mai mult? Ca platesc, nici o problema…..si, ce fac, te scot afara gol la si 31’ ??
Q is for Quiet Smoke – No, thank you, I don’t smoke at all…
R is for Reading in the Bathroom – frumos, relaxant da’ nu se-ntampla prea des..
S is for Samuel Beckett Memorial Bathroom– aici era sa fac infarct; de cateva zile, de fapt de la ZOO incoace, ma gandisem la el si faceam diverse marunte asociatii cu ce-am citit. De aceea am spus la inceput ca mi se intampla lucruri ciudate, pentru ca ma gandesc inainte la ceva si apoi imediat mi se confirma! strange, very strange…Daca stie cineva ce-i cu memorial bathroom, pls. tell me !
T is for Tiles – well…
U is for Under Used Living Space – well…
V is for Violin Practice – very nice practising…
W is for Washing the Dog – niice doggie
X is for an Expert on Bathrooms – well…
Y is for Youthful Exuberance – how I long for this picture!
Apoi se termina filmul, si cand, te-astepti mai putin, apare
Z is for a Zoological Note – with a very nice little green frog jumping into the water…

Ce mi-a placut, desi nu am inteles mai nimic din ce s-a spus in film – mea culpa – a fost acest "laisser faire" studiat, acest "lasat de la sine" a lui Greenaway in marea lui de atentie la detalii, atunci cand cifrele nu se suprapun chiar concomitant cu literele, cand ideea asociata literei nu incepe chiar cu litera pe care o defineste (vezi A, G, X) sau cand ideea este de fapt un btw, ca o joaca (vezi Z for..ZOO ?). De fapt asa am inteles filmul, ca pe o joaca, in care ar fi fost plictisitor sa intalnim numai suprapuneri perfecte si simetrii; ca pe un joc in care daca te joci, si RAZI.

This is just my naive variant. Sunt curioasa cum o sa-l percep dupa ce-l vad cu titrarea!
Liou is offline   Reply With Quote sendpm.gif