View Single Post
Old 21 Aug 2005, 04:13   #17
Liou
Guru

Liou

In afara de vizionarea Maiei Morgenstern la televizor sau la cinema, au fost cateva dati in viata mea cand am vazut-o si « real » « in the flesh », si, personalitatea ei a sporit in ochii mei, de fiecare data cand s-a intamplat. Asta poate si pentru ca imprejurarile in care am vazut-o au fost destul de sterse pentru mine, si-atunci prezenta ei le-a mai sporit farmecul, facandu-le sa capete acest aer fresh….una e cand gasesti un diamant in nisipul din Sahara, alta cand il gasesti printre alte diamante…ceva de genul.. Sau mai bine ar merge exemplul cu apa. Dac-o gasesti in desert esti un om salvat, dac-o bei de la robinet, risti sa te infectezi….

1.Sahara pe vremea anilor mei de liceu s-a numit Sibiu. Nu, nu era chiar asa de rau, apa aveam, dar diamante nu prea gaseai…In sensul ca piese de teatru mai bune se jucau foarte rar, si cand venea cate-o trupa de prin Bucuresti, era deja un eveniment (chiar daca era regizorul bun si actorii « no-name » sau actorii buni si regizorul « no-name », pentru mine era o schimbare binevenita). Mi-am luat si eu bilet intr-o zi din asta grise-grippé, doar pentru ca-mi placea Maia foarte mult, indiferent cine ce
mi-ar fi zis ! Probabil ca ma atasasem de personajul ei din Balanta si asa/acolo a ramas ! Ma duc, deci, la casa de cultura din Sibiu -ca acolo
s-a jucat piesa- dupa ce am fost ametita de exotismul numelui , cateva zile bune inainte sa ma duc s-o vad : « Asta seara, Lola Blau ». Faceam tot felul de conotatii, ma gandeam deja ce misto o sa fie..

Cand colo, vreau sa spun ca n-am inteles nimic… teatrul se juca in germana ! sau in idis, nu mai retin.. In afara de cuvantul Dachau, Lola si Blau pe care le tot auzeam pe parcursul teatrului si de muzica life cantata la un pian, n-am inteles nimic! Cred ca nu citisem afisul care spunea ca se joaca in germana sau nu-l citisem bine, acordand credit 100% actritei….asa cum cineva spunea ca daca un regizor mare iti propune sa joci intr-un film, nici nu mai stai pe ganduri si accepti, asa m-am dus si eu la piesa asta. Deci se certifica si in ce ma priveste, faptul ca fiecare dintre noi isi « defineste » un actor prin prisma filtrelor sale subiective.

Piesa era de fapt un cabaret superb, in care Maia isi tot schimba toaletele de scena, se misca expresiv, gesticula cu patos, vorbea bine idisul sau germana- cand tare/cand gutural/cand incet-, si iar isi punea cate o ghirlanda de pene si pufuri ros-aristocratice, adica tipator colorate si contrastand cu tinuta ei black…E, desi n-am inteles nimic, mi-a placut la nebunie! Maia, sunt sigura ca a facut totul in piesa ! Ea si pianul ce canta, ea si scaunul pe care se aseza, ea si microfonul la care canta �* la Marlene Dietrich, etc etc.
Exista oameni-orchestra care au o mare carisma si talent (in piesele de teatru in acest caz) si care pot juca o piesa de unii singuri, cu succes garantat.. Asa si in ce-o priveste: ce era de inteles, cand era Maia in acea piesa ?! intrebare retorica..

2. A doua intalnire live cu ea a fost acum aproape 3 ani, cand am plecat din sahara sibiului in Bucurestiu‘(orasul) prabusirilor…de data asta am vazut-o in calitate de simplu om care mergea pe bd.magheru; si mi s-a parut de un mare farmec, cu o geanta imensa carata pe umar, holbandu-se de-a dreptul la toate vitrinele…(de data asta atribui farmecul ei faptului ca in acel an luasem cele mai multe palme de la viata…si sibiul saharian mi se parea din ce in ce mai mult o oaza de lumina si verdeata)

Cam atat am avut de spus in ce priveste ‘intalnirile’ reale cu ea. Cu riscul ca o sa fiu taxata (si pentru lungime si pentru altceva…)

Presatia ei din Patimile lui MG mi s-a parut foarte buna. Nu a fost nevoie de prea mult text, pentru ca privirile ei vorbeau de la sine. Are un tragism al figurii, cred. Nu sunt un om din teatru, nici din cinematografie, deci nu stiu care sunt jocurile de culise, nu stiu care sunt banii dati sau nedati sau legaturile ei cu serje, dar o apreciez mult si pot sa ma bucur ca ne-a fost buna ambasadoare,cum s-a tot spus.

In ce priveste aparitia ei in filmul lui SN mentionat – senefiecuiertare pentru iubitorii rolului sau, eu am oftat un aiiii cu i de le ingrozitor….a fost intradevar dezamagitor rol. In afara de perlele, coafura de epoca si cele cateva replici – nimic.

Dintre aparitiile ei la TV (una la Romania mea, alta la Nasul), mi se pare ca e printre putinele actrite care pot si stiu cum sa articuleze limba romana; si nu numai ca o articuleaza bine, dar ii mai ofera si continut. Deci, imi place si la TV (desi nu stiu cat de lucrate sunt interviurile inainte...).

In incheiere as vrea sa va rog, pe cei care stiti, sa-mi spuneti cate ceva de continutul piesei Asta seara, Lola Blau, cine a fost regizorul, cum il considerati, cine canta la pian, ce piese, etc.
Liou is offline   Reply With Quote sendpm.gif