festivalul negru de la mare
da, e un esec. e jenant si imi este rusine ca s-a intamplat si ca am luat parte la cateva din proiectiile lui.
in prima seara a fost cumplit. pacat pentru filmul lui Mihaileanu care nu merita o asemenea proiectie. dupa toate gafele organizatorilor si chicotelile juriului aflat in vacanta, mi-am dat seama ca locatia e gresita. acest festival (desi e legat de Marea Neagra) nu avea ce cauta in Mamaia. publicul a lipsit cu desavarsire. de ce ? din lipsa programului si a promovarii unui astfel de festival.
daca se intampla in 1985 era de inteles. oricum asa parea: ca ne-am intors in timp. e pacat.
mai mult ca sigur ca au existat niste bani cu care nu stim ce s-a intamplat si de fapt, nici nu vrem sa aflam (eu unul, adica). e pacat pentru sponsori, e pacat pentru filmele proiectate (multe nu au avut subtitrare nici macar intr-o limba de circulatie internationala), e pacat pentru no,m cei care iubim filmul.
am vazut numele care au organizat acest festival: Zgabercea, Palos, Dimitriu-Chelba. stiu, nu e vinba lor ca poarta aceste nume si mai stiu ca nu e frumos sa razi de ele fiindca nu ei le-au ales. dar nu credeti ca parca sunt predestinate esecului acestui festival ? un grup de functionari culturali nu pot duce la bun sfarsit o astfel de intentie. mai trebuie si altceva: dragoste. doar cu bani parca nu mai merge.
P.S.
va spuneam de juriul aflat in vacanta. pentru cei cativa straini (il amintesc pe Nick Powell, vicperesedintele Academiei Europene de Film) un festival ca asta para unul de mana a 17-a, dintr-o republica de undeva de departe. pentru ei a fost comic dar mie personal mi-a fost rusine. mai era Geo Saizescu... Manuela Cernat... si cateva actrite tinere si hlizite pentru care era un bun prilej de a mai flirta cu unul sau altul dintre "straini". miza era una gresita de la inceput. a
pe cand facem un juriu de adevaratelea ? macar noi asti din Romanica sa mai salvam onoarea unor co-nationali care au cu totul alte interese decat filmul sau festivalurile.
ne vedem la editia a II-a.
[/b]
|