Originally Posted by Bogie:
Aici cred ca exagerezi, datorita tendintei de a idealiza trecutul...
Cat despre Coelho: fiecare epoca isi are rebuturile ei dar si marii scriitori, care de multe ori nu sunt perceputi de contemporani...sa nu credem ca generatia lui Proust chiar il citea pe Proust, ci mai degraba pe Flaubert & Balzac,,,
|
evident ca exageram... dar uite o questie: mama e bibliotecara la liceul din orasul meu. in ultimul an nici un elev nu a citit vreun roman in afara celor pretinse de programa limbii si literaturii romane. si pe alea le-au cerut foarte putini din timp, iar unii elevi veneau dupa cate un exemplar inainte cu vreo 2 ore de a primi vreun test din cartea respectiva, doar pentru a arunca un ochi peste prefata! tolstoi, dosto, hugo, mann, fowles, hesse, sartre, sabato si ceilalti sudamericani, gide, voltaire... prafuiti, vai de mama paginilor lor.
cat despre coelho... am citit si eu alchimistul ca eram tare curios ce drac de carte s-a vandut in zeci si zeci de milioane de exemplare. o lectura placuta vreme de 2-3 ore. nimic surpinzator in aceasta intelepiune populara de care profita omu asta (am intalnit povesti asemanatoare in borges), asadar un roman nu mai inteligent si nici mai frumos decat Harap-Alb.