View Single Post
Old 11 Jul 2005, 00:37   #81
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

@Ghitza
Vezi cä ne putem întelege?
Fatä de observatia ta (justä) cä SF-ul impune lumi cu legi proprii, se cuvin douä precizäri:
- Evident, prima "lume" dintre cele douä aflate în räzboi aici e a noasträ - iar a doua, e incidentä cu ea. Asadar, reprosurile noastre de mai sus se referä la ignorarea unor legi ale ACESTOR lumi.
- Cu cât fantezia autorului e mai avântatä si se îndepärteazä tot mai mult de universul nostru familiar (vezi Ursula K. Le Guin, Frank Herbert, sau Aldiss, cu incredibila lui "Helliconia" - ca sä citez doar trei dintre cei mai notorii "worlds makers"), cu atât se impune ca inventiile stranii si aparent neveridice sä fie înscrise într-un sistem logic propriu, pe care sä-l întelegem clar. (Evident, nu trebuie sä fie explicat däscäleste - cum se întâmplä în SF-ul scris prost - ci expus economic, discret, eficient.) Dacä aceastä cerintä nu e satisfäcutä, se produce glisarea în fantastic - ceea ce nu e bine, când autorul si-a propus sä facä SF, nu fantastic. In schimb, într-un caz ca "War of the Worlds", unde optiunea SF e 100% clarä, alunecarea nu poate duce decât în neglijentä crasä.
In fine, cu privire la pläcerea de a vedea filmul. Cum spuneam si mai sus, am simtit-o în angoasanta jumätate dintâi. Ulterior, din cauza tuturor neajunsurilor subliniate mai sus, a devenit plicticos si enervant. Deci... s-a achitat de sarcinä doar pe jumätate.

@M-olecuta
Nu mai tin minte, sunt vreo 23 de ani de când am citit cartea, si vreo 10 de când am împrumutat-o cuiva. Cred însä cä nu, pe vremea aia trenurile erau la începuturile lor, si e cam improbabil sä-i fi inspirat lui Wells o asemenea imagine.
Oricum, cineva care a citit cartea recent, sau o are la îndemânä, poate ne lämureste.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif