1. Whisky - Un film de o sensibilitate glaciala deosebita, cu un umor delirant (titlul, cadourile, rutina etc.) si un joc excelent al actorilor. Merita cu prisosinta Trofeul.
2. 37 gr. 2 le matin (Betty Blue) - O poveste de dragoste remarcabila, in care el se descopera pe sine si spectatorilor, prin ea, Betty, un personaj de toata savoarea; cu o regie (Beinex) de clasa.
3. Dark Horse - Cred ca datorita personajului Daniel acest film are acea atractie irezistibila. In plus, faptul ca e filmat alb-negru ii da o nota de familiaritate.
4. Everyday People - Naturaletea dialogurilor si a jocului actorilor fac acest film o bucata rupta din realitate. Imi place ca e fara inceput si fara sfirsit...
5. Moartea domnului Lazarescu - Mult laudatul film al lui Cristi Puiu te tine in priza non-stop, cu o actiune aproape in timp real; actori excelenti si o poveste buna, dar nu atit de interesanta incit sa il asez pe podium.
6. Howl's Moving Castle - Poveste tipica Miazaki, cu imagini spectaculoase, personaje fascinante; ludicul merita si el o atentie mai mare.
7. The Machinist - Cum spuneam in alt mesaj: mai inchegat decit Mulholland Drive si mai misterios decit Fight Club. Mi-a placut ca am vazut totul din perspectiva personajului lui Bale, care, de altfel, s-a metamorfozat incredibil!
8. Osama - O poveste tragica spusa sincer; aproape ca un documentar (nu de Michael Moore).
9. Cesky Sen (Visul Ceh) - Nu l-am apreciat atit datorita regiei, cit datorita ideii si curajului regizorilor.
10. Vera Drake - Jocul Imeldei Staunton a facut totul!
Alte filme care se tin aproape:
Save the Green Planet
Spellbound
A Hole in My Heart
Le Pont des Artes
Pentru scurt-metraje cred ca scriu alt clasament.
|