oarecum urmand ideea malei portugal de anul trecut, v-as ruga sa faceti si voi, cinefilii care ati invadat clujul, un top 10 al filmelor preferate de la TIFF de anul acesta, mentionand, pe cat posibil si un mic comentariu de justificare. am sa incep eu:
1.
moartea domnului lazarescu - pt cel mai personal si mai groundbreaking film romanesc din ultimii ani, pt cei doi actori care ar fi meritat cu siguranta mai mult de la cariera lor decat o consacrare 'la batranete', pt cristi puiu care a devenit tanarul suflet al filmului romanesc.
2.
whisky - pt un film absolut spectaculos despre nimic, pt un film care transforma rutina frivolei vieti umane in subiect sanatos de amuzament, pt ca nu spune nimic extraordinar, dar o face cu un stil ireprosabil, pt umorul sec si actorii principali, fermecatori prin inexpresivitatea lor constanta.
3.
saraca inima mea - pt ca asia argento a devenit, peste noapte, o reveleatie pt mine, un sceptic fata de filmele mosului sau dario, pt distributia socanta (de la marilyn manson la peter fonda !), pt inventivitatea regizorala manifestata pe toate planurile tehnice, de la imagine la montaj si la muzica eclectica. mai putin poate in poveste, dar... nimeni nu-i perfect.
4.
oldboy - pt cel mai bun revenge movie asiatic din ultimii ani, pt realizarea impecabila... pt acel ceva pe care il aduce de fiecare data chan-wook park care pur & simplu nu poate fi descris in cuvinte.
5.
strings - pt o excentricitate cu iz de tragedie shakespeare-iana, spusa cu totul si cu totul altfel.
6.
dark horse - pt un nou personaj marca dagur kari, tanar si rebel si fermecator, usor de iubit precum anteriorul noi, pt umorul proaspat si pt cateva subtilitati narative pe care nu le-am observat la prima vizionare - ex antiteza dintre cele doua personaje, un pierde-vara care isi pune viata in ordine si un jude respectabil, dar blazat, care si-o rasoleste. nu-i deloc rau !
6.
afaceri infernale - pt o poveste care amesteca frapant un clasic american al anilor '90, 'afaceri interne', cu un altul al anilor '70, 'the godfather', toate evoluand in ritmul filmului asiatic, violent si poetic.
7.
o noapte minunata in split - pt spiritul ludico-absurd a la tarantino, pt imaginea impecabila si, de ce nu, cantecele formatiei guest...
8.
spellbound - pt cel mai ciudat, mai hazos documentar-competition, un adevarat portret al visului american.
9.
camionul rosu-gri - pt un film care aduce putin a kusturica dar not quite... un road movie inventiv, plin de umor si de figuri pitoresti.
10.
tesis - pt ca il ador pe amenabar si sunt capabil sa trec cu vederea orice defect al debutului sau. dar merita, oricum ! :w00t: macar pt debutul genial, macar pt jocul acela de-a 'cine-i criminalul' a la 'scream'.