Originally Posted by tailgunner:
A propos de modul in care cinema-ul se intoarce asupra originilor sale, interesant e Lumiere et compagnie, in care 40 de regizori contemporani fac cite un filmulet de 50 de secunde cu Cinematographe-ul Lumiere. Printre ei: Lynch, Greenaway, Boorman, Costa Gavras, James Ivory, L. Hallstrom, M. Haneke, A. Kiarostami, A. Konchalovsky, Lelouch, Spike Lee, Wim Wenders, Liv Ullmann, Zhang Yimou si Lucian Pintilie.
Cel mai elaborat e filmuletul lui Lynch, Pintilie filmeaza scena cu elicopterul pe stadion din Subomul, un travelling incintator face Gabriel Axel, Greenaway o chestie hypnotica fara inteles, Yimou un filmulet subversiv pe Mare Zid. Boorman filmeaza behind the scene la filmarile din Dublin pentru Michael Collins: apar Liam Neeson, Aidan Quinn si Stephen Rea si se holbeaza ca niste tantalai la obiectiv, mimind neintelegerea.Si asa mai departe.
|
Am vazut si eu acest film. M-au mirat banalitatile pompoase pe care le pot scoate celebritatile astea... intrebare: "de ce faceti film?" raspuns: "pentru a trai"... bleah. Au fost si raspunsuri mai inteligente si mai modeste, nu zic. La fel si cu intrebarea "le cinema, est-il mortel?"-- ce intrebare tampita... singurul raspuns decent si negrandoman e "DA".
Interesante imaginile filmate cu celebra camera totusi: au un farmec deosebit in alb-negrul ala asa de special, cu umbre care plutesc peste imagine, adaugandu-i ceva in plus.... Si sunetul ala nesincronizat. Si parca vezi alte piramide, alt mare zid chinezesc, alt Paris... Arata ciudat modernitatea filmata in alb-negrul ala plicn de umbre... Regizorul african (Gabore?) mi-a placut mult si la fel si Kiorastami (el era, nu, cel cu piramidele si cu "cinema is a sin!" strigat in desert). Mai putin inspirata idee a lui Ullman de a-l filma pe insusi marele Nykvist cum se uita in camera...