Thread: Filme TIFF 2005
View Single Post
Old 01 Jun 2005, 08:10   #47
tailgunner
Guru

tailgunner

"dark horse" e o expresie idiomatica care-l desemneaza pe unu care nu are sanse de reusita (de pilda in cursele de cai, de unde provine sintagma) si totusi reuseste sa cistige (i.e. underdog). Mai desemneaza un candidat politic subestimat care e ales.

Dark Horse - bittersweet, off-beat, charming, disarming, candid drama with a (northern) soul. Foarte bun, cu dialoguri si situatii absurdiste, cu altele brici a la Woody Allen, cu momente vizuale minunate de pop art b&w, cu taceri elocvente, cu doua "povesti" care se ating o clipa, cu intorsaturi ciudate (moartea bunicii, procurorul la magazin). Foarte frumoasa scena cu podul basculant. (*) (*) (*) (*) (*) . Si pentru mine cel mai bun film vazut la TIFF.

9 songs. Imi amintesc cind am citit (acu vreo 2 ani) un interviu cu Winterbottom, in care vorbea pentru prima data despre proiectul asta. Spunea> am doi actori, o camera de filmat, o camera si un pat. Ne jucam, ii sfatuiesc sa devina cit mai intimi, mai filmam cite o mica scena. Nu stiu daca o sa iasa vreodata ceva.
A iesit, si ce-a iesit mi se pare OK, incomparabil cu idiotenia intelectualista din L'anatomie de l'enfer (urit film, Doamne). Cel mai mare curaj al filmului lui W mi se pare nu a arata scenele de sex pe bune (care sint filmate frumos, nimic de zis), ci de a expune tot dialogul casnic, pointless, micile vacuitati intimiste ale cuplului, care contrapuncteza inteligent acuplarile. In treacat fie spus, W bails out in citeva momente, punind facil trei futaiuri si o masturbare pe muzica de pian. as fi preferat sa nu.
Un cuvint despre muzica. Bun bun ca W ne arata ca e trendy si ca nu e un old fart incremenit la New Order si Joy Division, si toata admiratia pentru marea majoritate a pieselor (BRMC :love: :love: :love: , Primal Scream :love: :love: :love: , Elbow :love: :love: , Franz Ferdinand :love: :love:, Dandy Warhols :love: :love: ) but still, Super Furry Animals :? , the Von Bondies :huh: , Goldfrap ???!!. , Goldfrapp, please.... Plus era clar ca antarcticologul cu fruntea cam groasa habar n-are de formatiile la concertele carora l-a dus regizorul. Dar avea alte calitati... (*) (*) (*)

PS. Inca o indicatie de "trendism" e ca tipa, altfel destul de tantalutsa, citeste din Houellebecq (Platforma), in vreme ce pe pat e si un exemplar din DBC Pierre's "Vernon God Little", cistigatorul Booker-ului din 2003.