La western-uri nu ma pricep atat de bine. Am vazut mai multe la viata mea... Insa cateva dintre cele pe care mi le amintesc:
Rio Bravo: un fel de feblete personala. Sa zicem preferatul meu, o pentru ca este un film fara pretentii, amuzant, usor palpitant chiar, dominat de cateva performante actoricesti foarte reusite: Dean Martin, Angie Dickinson, Walter Brennan, hai sa zicem si John Wayne (cel putin mersul acestuia este un deliciu)...
The Magnificent Seven: "Seven Samurai" refacut... Film de vineri seara... Cu mentiunea ca muzica chiar merita ascultata (de fapt, este celebra).
Butch Cassidy and the Sundance Kid: Condus de personalitatile lui Newman si Redford, el devine un film serios, incadrabil in sectiunea western doar din perspectiva decorului, nu si a povestii.
The Wild Bunch: Un alt 'favorit' personal, mai brutal, mai violent... Totul despre o "gasca" de pistolari batrani, incercand o mare lovitura. Scena masacrului final este de referinta (12 zile de filmqri). Sam Peckpinah da o lectie de regie si montaj cum acest film.
si mai sunt...
De cele ale lui Leone nu-mi amintesc bine. Am revazut de curand "Per un pugno di dollari" si nu m-a dat peste cap. Le gasesc, in general, western-uri de bunca calitate, cu muzica exceptionala si actori buni... Desi Eastwood mai must sta!
P.S.: Pentru amatori, saptamana viitoare pe TVR1, joi la Telecinemateca, "Diligenta" de John Ford.