"Rebel Wihouth a Cause" este unul dintre filmele mele preferate si unul dintre filmele fata de care ma pot atasa cel mai usor. De asemenea, a fost primul film cu Dean pe care l-am vazut. Mai ales in acest film, dar si in "Eat of Eden" sau "The Giant", Dean mi se pare ca filmtreaza cel mai bine atmosfera epocii. Jocul lui este mai subtil decat al lui Brando (mi se pare mie), intr-un fel isi reprima toate dorintele cand este in pielea unui personaj. De aceea, avem scene in care el pare distant, absent, eventual se "deschide" celorlalti cand este beat (v. inceputul lui "Rebel..." sau scena monologului la betie - magnific jucata - din "The Giant"). Daca la o prima vizionare, acest stil de a juca nu convinge, in timp se intrevad numeroase subtilitati... Privirea adeseori incruntata sau pierduta, gesturile (in special ale mainilor) etc. Evident, Dean joaca rolurile acestea atat de bine, pentru ca se joaca pe sine insusi, asa cum scrie in articolul de mai sus. El este "fiul cel rau", adolescentul cu sentimente reprimate, tanarul care cauta o lume noua...
P.S.:
Pe DVD-ul cu "Rebel Without a Cause" avem un reportaj-soc... Un interviu cu Dean, luat in timpul filmarilor la "The Giant", cand se astepta lansarea lui "Rebel..." (paranteza: este stiut faptul ca Dean era pilot de curse. de fapt, a murit "testand" o masina pe un drum mai putin circulat) Anyway, reporterul ii pune o intrebare despre cursa din film, apoi ii cere sfaturi pentru tineri. Iar Dean indeamna la prudenta la volan, spunand ca - in ultimul timp - chiar el a devenit foarte prevazator pe drumurile principale...
|