Thread: Actori copii
View Single Post
Old 19 May 2005, 11:45   #29
klein
Guru

klein

Ma bucur foarte mult ca a fost deschis subiectul asta pentru ca sunt intr-adevar cateva filme superbe care nu ar fi avut acelasi impact fara prezenta copiilor.
Am citit aici o gramada de nume de actori si de titluri, dar mi se pare ca nici unul nu e reprezentativ pentru ceea ce au adus copiii in film. S-a vorbit intr-adevar despre tipa din Pianul. Mie nu mi s-a parut asa extraordinara. Ma cam enerveaza rolurile jucate de copii si scrise pentru adulti. Foarte des copiii sunt pusi sa spuna niste replici nenaturale, plate,care nu au nimic in comun cu imaginatia lor. Ai impresia ca scenaristii nu prea au inteles comportamentul varstei. Sa zicem ca actrita din Pianul trece testul, dar la limita. Cat despre majoritatea copiilor din filmele americane iti vine sa inebunesti. Scot astia niste fraze de genii. Am cam generalizat si nu e drept pentru exceptii. E intr-adevar foarte naturala Shirley Temple, Barrymore in ET,etc. tipul din Al saselea simt nu intra in categoria asta dupa mine.
A mai fost un film francez care m-a exasperat. S-a chemat "Paulette", sau asa ceva. Nu mai tin minte numele regizorului, dar era vorba despre o fetita careia ii murea mama si etc, etc... Actrita a fost foarte bine apreciata de critica, dar ce aberatie de rol! Copilul ala spunea niste replici de adulti si din pricina asta tot filmul a fost artificial si bizar.

Si acum sa va spun preferatii mei, fara de care nu cred ca filmele ar mai fi avut acelasi farmec. In primul,am constatat ca actorii-copii dirijati de regizori din tarile slave nu m-au dezamagit aproape niciodata. Bineinteles ca afirmatia asta e hazardata, dar nu conteaza. Ivanul lui tarkovski, formidabila Ana Mihalkov in Soare inselator, Ivan Dobronrarov interpretul baiatului cel mic din Intoarcerea. In topul acestei liste ar fi fara discutie copilul din filmul ceh al lui Jan Sverak, Kolja. E natural, e emotionant, e pur si simplu perfect.
Cred ca ar mai fi si alte exemple de filme facute in aceasta zona a Europei. Sunt convins ca si polonezii au ceva in domeniu, dar nu am acum nici un exemplu.
Si ca sa nu mai fi asa exclusivist, mai adaug actorii din Cinema Paradiso, al carui nume l-am uitat si cel din Hotii de biciclete. A!! si era sa il uit pe baiatul din La vita e bella
klein is offline   Reply With Quote sendpm.gif