Originally Posted by axiology:
Evident ca orice film trebuie judecat prin prisma perioadei cand a aparut si posibilitatilor tehnice de punere in practica a ideilor regizorului existente atunci.
|
Categoric! (Insa chiar si asa, sunt vreo doua filme de Chaplin care imi plac mai mult

) "Citizen Kane" a fost revolutionar la vremea lui, asta - insa - nu se discuta!
Originally Posted by axiology:
voua ce va placut la el ?
|
Asa, pe scurt:
--- inceputul. Cred ca aceasta scena este cea mai "mare" din istoria cinematografului, in sensul ca este cea mai amintita in alte pelicule (de la "The Simpsons" la pataniile detectivului Columbo).
--- montajul de stiri despre viata lui Charles Foster Kane. Un tur de forta de 10 minute, greu digerabil in ziua de azi. Nu sunt sigur, dar cred ca - pentru anii '40 - aceasta a fost o idee foarte inspirata. Si asa filmele incepeau cu un montaj de stiri. Intr-un fel, Welles inglobeaza toata experienta cinematografica a acelei vremi in acest film. Ceea ce mi se pare genial!
--- finalul (no doubt about it).
--- Joseph Cotton.
--- si nu in ultimul rand, Orson Welles, foarte dibace in a interpreta un personaj controversat si contradictoriu in etape diferite ale vietii sale. Convingator pana dincolo de ecran, aceasta este unul dintre cele mai mari roluri facute vreodata.