View Single Post
Old 16 May 2005, 16:32   #9
keyzer soze
Guru
 
keyzer soze
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 808
Cam ravasitor... in mine nu a ravasit decat niste cascaturi.
mult mai onest mi s-a parut 'Im Juli' (2000) - filmulet corect, de vacanta, un fel de 'Eurotrip' sau 'Dude, where's my car' in varianta balcanica - aceeasi reteta savuroasa de road-trip cu figuri excentrice si peripetii care mai de care, cu un plus pentru actori - Moritz Bleibtreu (cel din 'Lola Rennt'), Mehmet Kurtulus (un turcalete simpatic cu dinte de aur si cu un unchi in putrefactie in portbagaj) si Fatih Akin in cameo (pe post de granicer roman!), actrite - 3 gratii, una mai dusa decat cealalta, in speta o turcoaica (Idil Uner), o nemtoaica (Christiane Paul) si o soferita 'ex-iugoslava' (Branka Katic, ati mai vazut-o in 'Black Cat, White Cat'). De remarcat si coloana sonora, mixand original teme orientale cu Nick Cave & the Bad Seedssi, ca tot imi place ctrl.V-ul, na si pe asta:
Fatih Akin – Gegen Die Wand (2004) – 7/10Akin schimba tonul, mergand acum pe cartea melodramei voit socante (mult prea mult bors intins pe fata, maini si caldaram), cu doi turci si o casatorie de forma (povestea o stiti deja, a fost spusa si ras-spusa in cronicile de la Berlinala). Plus cafturi, droguri si futaiuri (ma rog, retete de festival). Toate astea valsand pe Strauss, dansand pe Depeche Mode sau Fanfaria Ciocarlia si dand din cap pe Sisters of Mercy si Siouxsie and the Banshees, dar cazand uneori in folclorisme ieftine (filmul este construit dupa un cantec popular turcesc, interpretat de o formatie vocal-penal-instrumentala filmata ca la Etno-TV si care apare, iritant, din 15 in 15 minute). Scenariul e ok, filmul curge frumos, iar actorasii isi fac foarte bine treaba (il remarc aici pe domnul Birol Unel, interpretul lui Cahit, care intra foarte bine in pielea vagabondului coclit, betiv si cu freza de Kusturica in mizerie). Si nici gagica (Sibel Kekilli, fosta starleta porno) nu joaca deloc rau. Dar de aici si pana la cohorta de premii colectionate de Akin si al sau 'Head-On' e un drum lung si misterios, care pute mai tare a political correctness decat a cinema. See for yourself: Golden Bear Berlin 2004, FIPRESCI Award Berlin 2004, Best Actor & Best Actress Nuremberg 2004, German Film Awards 2004 for Best Picture, Best Direction, Best Leading Actress, Best Leading Actor, Best Cinematography, Audience Award Seville 2004, European Film Awards 2004 for Best Film & Best Direction. Ouch!

p.s.: multe rasete la derularea genericului de final, cand domnul Akin le multumeste pentru inspiratie ‘maestrilor’ Muhammad Ali, Bruce Lee si Prince & The New Power Generation…
__________________
'To beyond or not to be'
Volume
keyzer soze is offline   Reply With Quote sendpm.gif