View Single Post
Old 07 May 2005, 19:56   #22
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
Hehehe, discutia devine FOARTE interesantä!
Hai sä-ncerc sä punctez si eu unele lucruri.
Manatsuia, îti multumesc pentru cuvintele frumoase fatä de "proiectul" sau "exercitiul" meu. N-am nimic împotrivä sä cooperäm. De altfel, în genere, gândim asemänätor, si se cuvine sä conversäm mai mult. Dä-mi un P.M., cu o adresä de Yahoo messenger sau M.S.N. sau email, ori numär de mobil, ceva, si vom tine legätura. Îti multumesc pentru oferta de CD. Da, mä intereseazä sä-l väd! (Si, apropo, Sibiul e un oras de care mä leagä amintiri frumoase din vacantele copiläriei. Ce mai face Mihai Bica? Salutä-l din parte-mi, eventual.)
Dar, pe de altä parte, nu sunt de acord cu unele dintre opiniile tale, pe care le consider putin cam exagerate. În acest sens, tind mai degrabä sä mä apropii de ceea ce au spus Obvious si Clara.
Într-adevär, FORMA teatralä shakespereanä e cam depäsitä în acest "secol al vitezei". Chiar dacä fidelitatea fatä de autor rezultä întotdeauna în produse respectabile, ea riscä, din päcate, sä reducä impactul la marele public - deci, trebuie sä se gäseascä acele cäi de mijloc care nu sunt deloc la îndemâna oricui... Aici stä marele talent regisoral (de teatru sau cinema).
Cred cä s-a apropiat foarte mult de acest deziderat Cernescu, în anii '70-'80, cu ale lui "Hamlet", "Timon din Atena", "Coriolan", "Pericle" (pe-atunci, eu îl poreclisem "Cerneakespeare"). Pe de o parte, stia sä perie textul bine, pästrând esentialul. Pe de altä parte, modernizärile lui stilistice (mai ales în "Timon...") erau foarte juste si inspirate.
Mi-a pläcut enorm "Romeo si Julieta" în regia lui Beatrice Bleontz, la Nationalul bucurestean, dar îi reprosez, iatä, unele reductii prea drastice de text! Monologurile finale ale eroilor, în preajma mortii, sunt prea sublime ca sä fie eradicate cu desävârsire! "Pumnal binecuvântat... Iatä-ti teaca!" De ce sä nu audä spectatorii?
Clara, esti nedreaptä cu Manatsuia, când spui cä nu Shakespeare îl intereseazä, ci advertisingul. Nimic din ce afirmä el nu sugereazä cä ar fi o asemenea curvä publicitarä. Omul cautä onest solutii - si numai cine nu gândeste, nu greseste!
Altfel, ai dreptate cä acum ne macinä toana renuntärii la text. Sper sä ne vindecäm repede - cäci la Marele Will (ca si la altii mai mult sau mai putin comparabili cu el) textul e superb.
În sfârsit: n-am väzut acel "Hamlet" de la Cluj, dar dacä fantoma semäna cu Darth Vader... Hehe, ce gugumänie! Dacä a fost voit - atunci, de ce? Doar pentru cä era "tatäl" (het vader - cum spun olandezii)? Personal, mai degrabä l-as fi darthvaderizat pe Fortinbras!
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif