Blood and Bones(2004) aka Chi to hone, greu de urmarit, violentã (domesticã) în exces inclusiv violuri cenzurate cu pata neagra pe ecran, batai si gretzosenii (mancat carne cu viermi, metastaza fostei amante), Takeshi kitano in rolul unui nene rau, avar si violent; nici jocul actorilor nu mi s-a parut natural, nici modul cum se leaga povestea, nici n-am prea inteles toate fazele, contextul istoric si certurile lor cu revolutionalismul de cartier si simpatiile pro-comuniste..; am tot asteptat niste momente mai luminoase, exista cateva aparent, dar de-abia daa reusesc sa transmita ceva, sau e greu de patruns in stilul japonez de viata mult prea eclectic pentru gusturile mele..;
un alt fel de film, minunat insa,
Memento Mori(1999) aka Yeogo goedam II, adevarata chintesenta a dramei koreene: intens, pasional si reverberant;
auzisem despre filmul asta, dar n-am crezut pina nu l-am vazut, mai ales ca e cam vechiutz (1999), povestea de iubire tragica a doua gagici dintr-un liceu-internat de fete korean; ca stil aduce usor a David Lynch, dar mult mai alert si fara surogaturi sentimentale, filmat in stil cine-verite, cu prim planuri quick camera moves si multe fatuci locvace si dezinvolte, barfe, caterinci, jocularity si buff! loveste traznetul sinuciderea, apoi povestea incepe sa se lege din frinturi, prin personaje auxiliare, jurnalul-fericirii gasit din intimplare de una din colege si o adiere de paranormal pina in final cand drama se dezvaluie in toata splendoarea ei...; uimitoare dezinvoltura fatucilor - toate din film, atmosfera de liceu crazy-house, buluceala, si caterinca din clasa si momentele de lirism ale celor doua pe acoperis, veritabile cats on the roof, "you can't hear and I keep hearing things"; coloana sonora - tonalitati simfonice in toata gama de la cald afectiv la grav-cutremurator;
filmul face parte dintr-o serie, Whispering corridors, dar povestea si realizarea n-au legatura, Memento Mori e cel mai reusit si ramine un reper in cinematografia koreana si nu numai, uimitor e ca atit regizorul cat si cast-ul erau incepatori;