The President's Last Bang (2005), film despre asasinarea in 1979 a lui Park Chung Hee, mare sculã de presedinte korean al erei razboiului rece, vazut de unii ca un tatuc al Koreii moderne, de altii ca un dictator militar;
mari controverse au loc in Korea pe marginea acestui film, inca de la lansare la inceputul anului, datorita abordarii politizant-subiective pe care o ofera regizorul: fostul presedinte pus intr-o lumina nasoala de lider autoritar decrepit care o ardea in chefuri si se delecta cu cantece japoneze si gagici, in timp ce motivele celor care i-au facut de petrecanie par nobile; ma rog, e treaba regizorului si a koreenilor sa se sparga in argumente pro si contra regretatului; in definitiv, la asa vremuri, asa lideri, cati dictatori nu erau in perioada aia, unii mai buni, altii mai rai :? ;
ca film propriu-zis si politic pe deasupra, pentru un spectator din afara e cam greu digerabil: in primul rind ca are alt ritm decat cel specific filmelor cu si subiecte politice americane gen nixon si jfk, apoi individul e mai degraba penibil decat fioros, si nu prea iti dai seama de ce vor aia sa-l omoare asa dintr-o data, multe nume si personaje care nu stii la inceput care-i treaba cu fiecare;
realizarea insa ROK's! dialoguri total fara perdea, festinul gretzos pe muzica folk japoneza stropit din belsug cu singe, badarania oficialilor, militarismul fara menajamente, loviturile date de superiori la ciolan si injuraturile "de mama" primite de gradati fara a clipi, executia point-blank si agonia din urma; devine totusi caricatural spre umor negru, pe alocuri, si asta nu cred ca face bine filmului; comentariile locotenetului iarasi mi s-au parut cam in exces;
meserias filmat, cum m-am obisnuit de la koreeni deja: unghiuri si perspective studiate, translatia camerei prin incaperile unde erau baturi suspectii la sediul Securitatii sau pe deasupra dupa macelul de la restaurant; singurul lucru de reprosat ca imaginea e prea buna, pentru atmosfera de epoca recreata, prea stralucitoare; ca si decorurile dealtfel, dar poate fi iarasi lipsa de familiarizare cu locul si timpul; foarte inspirat titlul in engleza

, in koreana nu-l stiu;