View Single Post
Old 28 Apr 2005, 08:20   #135
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Originally Posted by Alex Leo Serban:
daca ma gindesc bine, in top 3-ul meu kubrick (1. 2001, 2. dr. strangelove, 3. barry lyndon), doar primele 2 le consider 100% originale & personale; lyndon deschide - deja - seria lunga (prea lunga!) de ecranizari, in care s. k. a excelat, nu-i vorba - dar, pt a parafraza pe cineva: asa cum traducerile nu fac o literatura, nici ecranizarile nu fac un cinema...
Si eu i-as fi reprosat lui Kubrick faptul ca nu a facut decat ecranizari, filme inspirate de opere literare celebre sau macar 'controversate'. Intr-un fel, in ciuda faptului ca viziunile asupra cartilor ecranizate sunt unice si peste nivelul carti (v. "The Shining"), mi-as dori sa vad "un Kubrick mare" facut pe o idee originala. Pana si "2001" si "Dr. Strangelove" au originea intr-o povestire si, respectiv, intr-un roman serios.

In "Barry Lyndon" mi se pare ca se simte "excesul" de literatura, mai ales din cauza voice-over-ului, dar acest lucru este eclipsat de interpretarile actorilor, jocurile de imagine (zoom-urile) si peisajele care-ti taie respiratia. Ca o paranteza, "Dogville" - care 'imprumuta' voiceover-ul din "Barry Lyndon" - anuleaza sentimentul de anti-cinema tocmai prim absenta decorurilor, fara sa faca teatru...
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif