View Single Post
Old 20 Apr 2005, 11:33   #1
manatsuia
Novice

manatsuia

Vrea sa stiu parerea voastra despre Shakespere

Hello hello...
Dupã cum observaþi sunt nou in forum si ma bucur ca am posibilitatea sa aud si sa discut cu oameni de o cultura cinematografica in romania. Spun asta pentru ca am mai citit posturi de pe forum-uri straine si nu se compara. SINCER!
As dori foarte mult sa discutam despre Shakspeare si despre teatru... 
NU va enervati ca nu asta vreau de la voi – eu am terminat teatrologia la Sibiu de unde va si scriu si IUBESC filmul. Eu consider filmul un frate mai mare si mai puternic al teatrului... nu intru in amanunt ca nu trebuie, dar daca stati si cugetati putin si poate veti observa punctul meu de vedere. In fine nu e asta important. Ce vreau eu sa discut cu voi si vreau ca voi sa-mi spune-ti parerea voastra, este: cat de actual il vedeti pe Shakspeare, cat de mult se potriveste cu lumea in care traim si cat de bune sunt filmele cele mai noi cu Shakespeare la baza: „Romeo & Julieta” (96) - cel mai nou din cate stiu eu, cel cu Leo DiCaprio si Calire Danes de Baz Luhrmann; „’O’de la Othello” – cu Julia Stiles, Mekhi Phifer de Tim Blake Nelson, „Hamlet” (2000) cu Ethan Hawke, Julia Stiles, Kyle MacLachlan de Michael Almereyda si astea sunt doar cateva titluri ce eu le am pe casete video si le-am „furat” de la tv...Va rog sa nu observati ca sunt doar exemple din productiile americane. Ok? Acum nu imi vin in minte alte exemple din alte productii. Plus am in minte doua spectacole de teatru puse in scena aici la mine in Sibiu de un reg. ucrainian – desi stiu ca posibilitatea de a le fi vazut sunt minime, „Othello” a fost in Festivalul de teatru natoinal I.L.Caragiale in 2002 – nu vreau sa jignesc pe nimeni, si tare as fi fericita daca ati sti despre ce vorbesc dar nu multa lume nu agreaza si teatrul... Othello si Hamlet cu o viziune foarte noua si foarte controversata aici acasa la mine si si la Buc. Modul de exprimare este mult mai „amestecat”, lipseste textul in 90% si sunt multe multe elemente ce nu au nici o legatura cu Shakespeare si ce a scris el, dar au legatura cu AZI. Ce s-a scris despre acest reg. Andrei Zoldak si specatacolele sale este foarte colorat si se vede foarte calr diferenta intre generatii. Nu mai continuii pt ca sunt convinsa ca stiti deja ce vreau sa spun si va mai rog o data sa-mi spune-ti parerea voastra. Nu vreau neaparat sa va legati de teatru, nu asta caut – nu e suparare daca cunoasteti ce am spus si comentati (la teatru ma refer) – ci vreau sa stiu ce ganditi despre Shakespeare si „filmul” lui.
Va multumesc anticipat.
manatsuia is offline   Reply With Quote sendpm.gif