Lili, iubito,
Francezii sunt un popor care detestä cinematografia! Parcä nu ei ni i-ar fi dat pe Méliès, Lumière si Robespierre! De-abia i-am convins sä ne cedeze jumätate din teritoriu pentru filmäri (si asta, numai cu ajutorul Directorului Casei de Culturä a Sindicatelor din Vichy, un cadru foarte serviabil si atent). Si-asa, nu e zi sä nu ne voaleze pelicula sau sä ne bage petarde sub travelling exact în timp ce filmäm câte-un cadru de saizeci de metri!* Se duc camerele înapoi, în bazä, pe bandä rulantä, iar Nea Krupp de la aparaturä nu-si mai vede capul de-atâtea depanäri.
Nici figuratia nu ne mai ajunge! Încercäm sä-i îmbiem cu tot felul, doar-doar or accepta sä aparä-n cadru, si ei, nimic, pânä nu-i luäm cu arcanul, nu se poate! Imagineazä-ti, în Amsterdam am gäsit o familie întreagä care se mutase în altä locuintä färä sä se treacä în cartea de imobil si nu mai ieseau din casä, stäteau închisi acolo ca într-o puscärie, numai sä nu filmeze! Ce, crezi c-am stat la discutii? La filmare cu ei - cä doar, munca te face liber! Si mai câstigä si un Frank în plus!
Si asta n-ar fi nimic, dar säptämâna viitoare avem filmäri la Londra, si vrem sä le terminäm cât mai repede. Adolf si Göring au propus un program de filmare fulger, si speräm sä radem Londra cât mai repede, iar pe urmä plecäm în deplasare cu un calup de secvente grele-ale naibii, pentru care avem nevoie de utilaje, nu glumä! De-asta am si hotärât sä rechizitionäm toatä aparatura (si nu numai), din teritoriile închiriate. Mie mi-a revenit Luvrul.
Asistent regie,
Wilhelm
---------------------------
* Cutiile de peliculä folosite la Buftea în acea perioadä foloseau bobine de 60 m - aceasta fiind, asadar, limita maximä pentru a trage câte un cadru lung, "dintr-o bucatä".
|